Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najboljše želje ob Mirini stotici

Objavljeno: Ponedeljek, 16.01.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
100 let Ljubomira Zarn - DSO Krsko (11)

Slavljenka Ljubomira s hčerko Ireno, županom Kerinom in predsednico KS Dvoršek

Minuli petek je v Domu starejših občanov Krško 100. življenjski jubilej obeležila Ljubomira Žarn iz Krškega. Na praznovanju častitljivih let so se ji ob obdaritvi in zdravici pridružili hčerka Irena Bostič, krški župan Janez Kerin, predsednica Sveta Mestne četrti Krško Tajana Dvoršek, aktivistke Rdečega križa Krško desni breg s predsednico Danico Lončar in direktorica DSO Ani Nuša Masnik z zaposlenimi.

100 let Ljubomira Zarn - DSO Krsko (8)

V družbi aktivistk RK Krško - desni breg

Mira, kot jo kličejo najbližji in znanci, je bila rojena 10. januarja 1923 v obrtniški družini Vodopivec v Krškem, kjer je obiskovala tudi meščansko osnovno šolo in nadaljevala izobraževanje v samostanu v Dolenjskih Toplicah. Že od malih nog je uživala v glasbi, zelo rada prepevala in igrala na klavir ter za domače in znance pripravljala pravcate male koncerte. Kot so povedali zaposleni v domu, Mira še danes rada prepeva.

100 let Ljubomira Zarn - DSO Krsko (17)

Z direktorico DSO Ani Nušo Masnik

Vodopivčevi so se med 2. svetovno vojno, med katero je Mira službovala na občini Brežice, umaknili na Zdole, po vojni pa so se vrnili v Krško, kjer so nadaljevali uspešno družinsko pekovsko obrt, pri kateri čemer se je Mira angažirala z vodenjem financ. Leta 1951 se je poročila s trgovcem Jožetom Žarnom z Gorice pri Velikem Podlogu, s katerim sta si na Griču pri Krškem zgradila dom. Mira se je predala skrbi za družino, skrbela za gospodinjstvo ter hčerki Ireno in Heleno. Slednji sta jo razveselili s po dvema vnukinjami in vnukoma, Davorjem in Barbaro ter Dejanom in Nino, ti pa s s šestimi pravnuki: Lukasom, Elo, Mijo, Rokom, Tio in Janom.

100 let Ljubomira Zarn - DSO Krsko (21)
Mira je leta 1986 ovdovela, leta 2009 po kratki in hudi bolezni izgubila še hčerko Heleno, kljub izgubama pa vzorno skrbela zase vse do leta 2016, ko se je njeno zdravje zaradi padca in zloma noge toliko poslabšalo, da ni več zmogla voditi samostojnega gospodinjstva. Zato se je preselila nekaj ulic nižje, kjer jesen življenja preživlja s sostanovalkami in sostanovalci v domu starejših občanov, v katerem ima tudi vsakodnevne stike s tamkaj zaposlenim vnukom Dejanom, redno jo obiskuje hčerka Irena, kolikor omogoča čas pa ji z obiski namenjajo pozornost tudi ostale vnukinje in vnuki. Sorodniki so se ji na družinskem slavju v domu pridružili prav na dan njenega osebnega jubileja, nekaj dni kasneje pa so ji pozornost naklonili tudi predstavniki občine in humanitarnega društva iz Krškega. Z željami, da bi ji zdravje tudi v prihodnje služilo, je Mira upihnila svečke na torti in z obiskovalci nazdravila s penino.

B. M.
« Nazaj na seznam