Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najstarejša člana sta jim vzgled

Objavljeno: Četrtek, 15.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sola_zdravja_velika_dolina (33)

Ob koncu vsake vadbe je na vrsti še jutranji pozdrav soncu.

V brežiški občini je junija lani začela delovati tudi skupina Šole zdravja na Veliki Dolini, katere članice (in član) so komaj čakali, da so se lahko spomladi spet začeli vsako jutro normalno zbirati ter nekaj narediti za svoje zdravje in boljše počutje.

Kot pravi vodja skupine Irena Komočar, v povprečju vsako jutro vadi 13 članov, skupno pa je 18 včlanjenih v skupino. Vse članice so ponosne na edinega moškega člana skupine, Miho Škrleca, ki je s 83 leti tudi najstarejši, takoj za njim mu sledi njegova dve leti mlajša žena Tilka.
sola_zdravja_velika_dolina (38)

Članice in član skupine Šole zdravja na Veliki Dolini

»Najstarejša člana sta nam vzgled, saj vsak teden hodita tudi še s pohodniki, torkarji, v okviru Planinskega društva Brežice, za kondicijo in gibljivost skrbita tudi individualno,« pravijo ostale članice skupine, ki prihajajo iz vasi v KS Velika Dolina in KS Jesenice na Dolenjskem. Ena članica živi celo v Švici in se jim pridruži, ko pride na dopust v te konce. Kot še navaja Komočarjeva, so z vadbo začeli na igrišču pri stari šoli na Veliki Dolini, a so kmalu ugotovili, da jim kozolec pri sedanji šoli veliko bolj ustreza, saj jim v primeru slabega vremena nudi tudi streho nad glavo.

sola_zdravja_velika_dolina (47)

Vodja skupine Irena Komočar

Med lanskim oktobrom in letošnjim aprilom zaradi omejitev ni bilo možno vaditi, zato so vsakodnevno jutranjo rekreacijo močno pogrešali. »Ko smo aprila spet začeli, se je na začetku kar malo poznalo, da se nismo srečevali kar pol leta. Zdaj ko lahko spet normalno vadimo, je seveda veliko bolje kot prej, ko nismo skoraj nič migali,« priznavajo, vodja skupine pa še omeni, da sta se v času, ko ni bilo vadb, dve članici preko Zooma izobraževali o pravilnih tehnikah dihanja pri vadbi. Jeseni pa se nameravajo s pomočjo kineziologinje iz Centra za krepitev zdravja pri ZD Brežice še malo bolj poglobiti v vaje za moč, saj jim je občina prispevala vadbene trakove. V skupini so poleg Komočarjeve še tri vaditeljice, in sicer Helena Fučko Prah, Štefka Lončarič in Petra Pezelj. V času počitnic se jim pridruži tudi kak otrok, ko pa si zaželijo prijetnega klepeta ob kavi, pa se odpravijo k eni od članic, ki jih gostoljubno postreže.

R. R.

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»