Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najstniki in srečna družina?

Objavljeno: Sreda, 22.05.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Bistrica-knjiznica-predavanje-mrgole (2)
V Knjižnici  Šmarje  pri Jelšah - enota Bistrica ob Sotli letos izvajamo študijski krožek s pomenljivim naslovom Srečna družina. 
Družina je naša primarna skupnost, zavetje, ki omogoča človeku hkratno avtonomijo in povezanost.

Prvo z odkrivanjem lastne edinstvenosti, svojih potencialov in neodvisnosti, drugo pa kot izkušnjo, da smo drugim pomembni, da nas potrebujejo, da skrbimo, da imamo radi in nas imajo radi. Je temelj in popotnica za srečno življenje. A vendar so redki, ki imajo v življenju s sabo dobro popotnico. V družinah gre lahko marsikaj narobe. Tudi v najslabšem pomenu besede.

S partnerjem, ki ima prav tako svojo prtljago, postaviti zdrave temelje za novo družino je velik izziv. Tudi današnji čas nas žal vedno bolj odtujuje drug od drugega, težave se spregleda in pomete v virtualni svet. Zdrava in srečna družina pa obstaja le fraza iz neke druge dimenzije. Vedno manj je ne le časa, temveč tudi volje do razreševanja težav in spletanja zdravih, srčnih vez. Pozabili smo, da »...zdravje posameznika ali družine ne pomeni odsotnosti problemov, ampak sposobnost spoprijemanja z njimi.« (Vanistendael). Nihče ne more ničesar storiti namesto nas samih in z namenom to ozavestiti ter okrepiti zdrave odnose do soljudi. Že z lanskim študijskim krožkom Zdrava družina smo se odzvali na potrebe našega lokalnega okolja in bili začudeni nad udeležbo v delavnici in predavanju, ki smo jo organizirali za javnost. 

V letošnjem študijskem krožku smo se osredotočili na naše odraščajoče otroke, najstnike. Čisto nov svet, nova dimenzija odnosov. Čeprav smo lahko opremljeni z  dobrimi lastnimi izkušnjami odraščanja, teoretičnim znanjem, se nam lahko kar naenkrat zgodi izpad in izgubljanje stika z odraščajočim otrokom. Prvi korak je, da se tega zavemo. Naslednji, da poiščemo pomoč. V Bistrico ob Sotli smo tako (v ponedeljek 20. maja) povabili zakonca MrgoleAlbert je doktor sociologije, psiholog, družinski in imago partnerski terapevt, skupaj z ženo Leonido pa sta psihoterapevtski par, ki staršem zastavi vprašanja: kaj pomeni ohraniti stik z odraščajočim otrokom, se naj odzivamo na njihove nove potrebe in vse spremembe, pomeni ohraniti avtoriteto, držati meje in pravila, kako jih naj učimo, da bodo samostojni in odgovorni?  

Predavanja, ki je imelo enak naslov kot njuna knjiga, Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, smo se v glavnem udeležili starši in strokovni delavci šole, ki se iščemo in želimo ohraniti stik z odraščajočimi otroki. Dolgoletne izkušnje in znanje zakoncev Mrgole je bilo več kot dobrodošlo. Najpomembnejši njun izvleček je vodilo, da  "najstniki potrebujejo starše, ki so z njimi v stiku, a jim hkrati dovolijo samostojnost in prenesejo njihove napake." Enostavno, a prav nič lahko. Z živahno diskusijo smo se osredotočili tudi na naše konkretne izzive. Upam, da se bomo ob vsakem izklopu znali čimprej spet vklopiti in obdržati vez s našimi najstniki.

Biti v stiku s samim seboj, s partnerjem, z otroki. Biti sočuten. S to mislijo, s to podobo moramo sedaj le pogumno na pot dobrih družinskih odnosov. Predvsem pa se umiriti, soočiti in spraviti s svojo prtljago. Težka pot, a z ljubeznijo v srcu do sebe in soljudi je premagljiva in radostna.

Irena Černelč, knjižničarka v Bistrici ob Sotli in mentorica ŠK Srečna družina
« Nazaj na seznam