Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Namesto lesenega bronast Melanijin kip

Objavljeno: Četrtek, 17.09.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Bronast Melanijin kip (32)

Na polju ob Savi v naselju Rožno stoji na mestu požganega Melanijinega lesenega kipa bronast.

V naselju Rožno, ki leži v občini Krško, ponovno stoji sredi koruznega polja ob Savi kip, posvečen nekdanji Sevničanki Melaniji.

Po zažigu lesenega kipa 5. julija letos je nekaj časa ostanek požganega debla sameval, a v torek, 15. septembra, so na mesto lesenega kipa postavili nov kip iz brona. Nova skulptura, ki je odlitek v letošnjem poletju zažganega lesenega kipa, ponovno vabi v ogledu. Do skulpture vodi prašna in luknjasta makadamska cesta, na katero zavijemo z regionalne ceste, ki vodi iz smeri Blance ali Brestanice. Ob podstavku kipa, na katerem sledi požiga niso več vidne in ga tudi zelen bršljan ne obdaja več, je posebna ploščica. Na njej piše: »Ta kip je posvečen večnemu spominu na spomenik Melanie, ki je stal na tem mestu od leta 2019 do 2020.« Ustvarjalec obeh kipov, tako lesenega kot bronastega, je znan. Domači rokodelec Aleš Župevc je skulpturo oblikoval po naročilu v Nemčiji živečega Američana Brada Downeya. Ta je v eni izmed izjav ob prvi postavitvi lesenega kipa pojasnil, zakaj je izbral omenjeno mesto na Rožnem ob Savi: »Kip stoji sredi polja. Na eni strani je Sava, na drugi, v daljavi, cerkvica. Lepo je.« In kje so končali ostanki lesenega kipa? Ti so restavrirani in na ogled v koprski galeriji.

Ob prvi postavitvi kipa so se nekateri spraševali, kakšen kip Melanije bi izdelal sevniški umetnik Peter Vene, čigar umetnine iz lesa so našle svoj prostor na vseh celinah sveta.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam