Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naravoslovni dan na temo rib

Objavljeno: Sreda, 16.10.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kostanjevica-Ribe na šolskih krožnikih-naravoslovni dan (8)

Krški drugošolci ob prihodu pred Kostanjeviško jamo

V okviru projekta Ribe na šolskih krožnikih so imeli drugošolci OŠ Jurija Dalmatina Krško v torek naravoslovni dan v Kostanjevici na Krki.

Okoli 100 krških drugošolčkov se je zbralo pred Kostanjeviško jamo, kjer sta jih pričakala predstavnika Kozjanskega parka kot zunanjega izvajalca pri projektu. Kot je povedal Dušan Klenovšek, so otrokom predstavili, kaj vse, ne le ribe, ampak tudi školjke, raki, vidre, bobri ipd., živi v vodah izven ribogojnic, kakšen vpliv imajo na vodni živelj pregrade na Savi. »Da ne bi slučajno mislili, da ribe živijo samo v ribogojnicah, ampak tudi v naravi,« je poudaril.
Kostanjevica-Ribe na šolskih krožnikih-naravoslovni dan (4)

Dušan Klenovšek jim je predstavil živali, ki živijo v in ob vodi.

V nadaljevanju so si pod vodstvo Klemna Sevška ogledali tudi bližnjo Ribogojnico Goričar, dan pa zaključili s slastno ribjo pojedino, ki so jo pripravili v Gostilni Žolnir. »Vse z namenom, da bodo otroci tudi pri šolski malici bolj z veseljem segali po ribah,« je zaključil Klenovšek.
 
Kot je povedala vodja naravoslovnega dne Suzana Pacek, je bil namen tega dne, da otroci spoznajo pomen rib v prehrani in jim predstaviti, kaj vse je možno pripraviti iz rib. »V naši šoli jih imamo kar večkrat na jedilniku, radi pa jih imajo različno oz. tako-tako,« je dejala.
 
Projekt Ribe na šolskih krožnikih, ki ga sofinancira Evropski sklada za pomorstvo in ribištvo, je rezultat ugotovitev iz opravljene analize jedilnikov v izobraževalnih in vzgojno-varstvenih ustanovah, da je na njih premalo rib in ribjih izdelkov iz lokalnega okolja, zato skušajo to spremeniti oz. izboljšati. Nosilec projekta je Občina Krško, sodelujejo pa še Občina Sevnica, Ribogojstvo  Goričar, OŠ Jurija Dalmatina Krško, Vrtec Krško, OŠ Brežice in OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte