Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nenavadna svetlozelena rastlina? Abesinska gizotija oz. mungo

Objavljeno: Torek, 03.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_20201018_165253
Ste na poljedelskih površinah v tem času morda opazili obsežne površine, na katerih raste svetlo-, skoraj živozelena rastlina, ki zraste skoraj dva metra visoko? To je abesinska gizotija oz. mungo, ki jo poljedelci vključujejo v kolobar in je namenjena predvsem t. i. zelenemu gnojenju.

Sejejo jo zlasti po pospravljenih posevkih ječmena in drugih žit, krompirja in zgodnjih spomladanskih kultur. "Čeprav je tuja rastlina, ni nevarna, saj hitro pozebe in se naslednje leto ne pojavlja kot plevel. Primerna je za zeleno gnojenje, saj iz njenih ostankov nastane veliko humusa," nam je pojasnila Mateja Strgulec, specialistka za poljedelstvo in travništvo na KGZ Novo mesto.
IMG_20201103_112340
Kmetje jo bodo zdaj bodisi zmulčali in preorali bodisi pustili rasti do spomladi. Stergulčeva svetuje drugo opcijo oz. čim kasnejše oranje, da se ostanki hranil ne spirajo v podtalnico. Kmetijski svetovalci si želijo čim več podobnih praks, da tla po npr. spravilu žita niso gola, ampak ves čas pod 'zeleno odejo', sicer se struktura zemljišč slabša. To se med drugim odraža v tem, da tla ob večjem deževju niso sposobna sprejeti večjih količin vode. Zaradi intenzivnega kmetijstva in težke mehanizacije namreč delež organskih snovi v njih pada.

Abesinska gizotija je tudi zelo medovita rastlina in v času cvetenja (naredi rumene cvetove) nudi čebelam jesensko pašo.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte