Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Njuno popotovanje se je ustavilo pod sevniškim gradom

Objavljeno: Nedelja, 17.05.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Finca na gradu 3

Mlada finska popotnika sta si ogledala grajske sobane na sevniškem gradu in se ustavila tudi v prostoru z lutkami GLG Sevnica.

Na parkirnem prostoru pod sevniškim gradom, kjer je infrastruktura urejena tudi za avtodomarje, sta našla svoj začasni dom zaradi razglašene epidemije mlada finska popotnika, ki nameravata s svojim zelenim kombijem obresti svet.

Niina Yletyinen in Henri Kuusisto sta pred dvema letoma prodala vse svoje imetje in se podala na pot, polno neznank, a z jasnim ciljem – spoznavati različne dežele, kulture in ljudi. Čas ni njun gospodar, tako da njun več kot dvemesečni nenačrtovan postanek v Sevnici ni ovira na njuni poti okoli sveta, pač pa nova in prijetna izkušnja. V lepi angleščini povesta, da so ljudje prijazni in v obdelavo sta dobila celo košček vrta, kjer že raste zelenjava ter nekaj vrst zelišč. Okolico rada raziskujeta s kolesi, bivanje v njunem skromnem domu pa jima popestri še njun štirinožni prijatelj Reino, za katerega sta morala poiskati veterinarsko pomoč in nekaj časa sta ga vozila naokoli v samokolnici.

V preteklih dneh, ko je svoja vrata odprl tudi sevniški grad, sta si pod vodstvom prijazne vodičke Sabine ogledala notranjost prostorov ter del svojih občutij zabeležila v spominsko knjigo v angleškem in finskem jeziku. Vanjo sta zapisala, da v Sevnici preživljata prečudovite dni, notranjost gradu pa ju je navdušila z drobnimi detajli.

S. R., foto: Florjan Jazbec


 
« Nazaj na seznam