Časopis za pokrajino Posavje
22.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nov oratorijski mejnik v Brežicah

Objavljeno: Torek, 07.08.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
_DSC0341
Največji in najstarejši oratorij v brežiški občini, Oratorij Brežice - Kapele - Dobova - Artiče, je potekal od 15. do 22. julija v Brežicah. Udeležilo se ga je kar 115 otrok, kar je največ v 26-letni zgodovini. Za udeležence je skrbelo 35 animatorjev pod vodstvom Patricije Kelhar in duhovnega vodje g. župnika Milana Kšele. Oratorij je imel letos naslov Eno je potrebno! Osrednji junak je bil slovenski misijonar med Indijanci v Severni Ameriki, Friderik Irenej Baraga oz. Črna suknja, kot so ga klicali Indijanci.

_DSC0151
V nedeljo, 15. julija, se je dogajanje začelo popoldne s "popisom prebivalstva", spoznavanjem in razdelitvijo v 10 starostno heterogenih skupin. Vsaka skupina oz. indijansko pleme si je nadelo svoje ime, tako so nastali Totemi, Lepi flamingoti, Odbiti Indijanci, Zlati konjski slušni aparati, Hitre puščice, Goreča puščica, Poglavarjevi modri sokoli, Ognjeno kul pleme, Pleme divjega Liama in Biibiijensi. V teh skupinah so otroci čez cel teden ustvarjali na 13 različnih delavnicah in tekmovali v velikih igrah.

Vsak dan smo pričeli z dvigom oratorijske zastave in letošnjo oratorijsko himno - Eno je potrebno! Ogledali smo si odlomek iz dramske zgodbe o Frideriku Ireneju Baragi in se o njegovem življenju pogovarjali pri katehezah.

V četrtek smo se z vlakom odpeljali na izlet v knežje mesto - Celje. Tam smo obiskali Muzej novejše zgodovine, kjer smo si ogledali zbirko Živeti v Celju, Otroški muzej Hermanov brlog in Fotografski atelje Josipa Pelikana, fotografa, ki je nekaj časa deloval tudi v Brežicah.

Že tradicionalno smo izvedli petkov popoldanski oratorij z nočno dogodivščino, ko smo otroci in animatorji prespali v župnišču.

Oratorij smo zaključili na Krištofovo nedeljo, 22. julija, s slovesno sveto mašo v cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah, sledilo pa je veselo druženje udeležencev, animatorjev in staršev.

Animatorji ocenjujemo oratorij kot zelo uspešen, vsako leto se ga udeležuje več otrok, ki so vedno zelo zadovoljni in uživajo v igri, ustvarjanju, učenju ter spletanju novih prijateljskih vezi. Naš oratorij ves čas raste in se razvija, z njim pa tudi vsi mi. V organizacijo je vloženega veliko truda in prostovoljnega dela, ki se začne že mnogo pred poletnim oratorijem in se nikoli ne konča. Gre za veliko odgovornost, ki jo z veseljem sprejemamo, ker vemo, da počnemo nekaj lepega za otroke in v tem tudi sami uživamo. Trudimo se otrokom približati prave krščanske vrednote in jih vzgajati ter izobraževati tudi v času poletnih počitnic. Animatorstvo je oblika prostovoljstva, poslanstvo prepleteno z ljubeznijo do otrok in Boga. Že zdaj se veselimo oratorija 2019, še prej pa drugega Oratorijskega tabora Kapele, ki ga letos pripravljamo od 8. do 12. avgusta 2018. Oratorij Brežice sta finančno podprla Društvo 1824 in Občina Brežice.

Patricija Kelhar, voditeljica oratorija
« Nazaj na seznam