Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova predsednica Društva za oživitev mesta Brežice je Anita Radkovič

Objavljeno: Torek, 10.03.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_5178

Delovno predsedstvo zbora

Članice in člani Društva za oživitev mesta Brežice  so se v torek, 3. marca, zbrali v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice ter opravili občni zbor s pregledom minulega dela in načrti za tekoče leto.

Glede na to, da je leto 2020 volilno, je bila na zboru za predsednico društva izvoljena Anita Radkovič, ki je nasledila Alenko Černelič Krošelj. Slednja je poudarila, da Društvo za oživitev mesta Brežice z začrtanimi programi že 18 let odpira različna vprašanja, ki so povezana z vrednotami tako mesta kot občine Brežice. Društvo se vključuje  v različne aktivnosti ter organizira odmevne dogodke, ki so povezani z različnimi programi – okrogle mize, razstave, predavanja, simpoziji ter z izdajo znanstvenih in strokovnih publikacij.
IMG_5169


Lanski program dela so sicer izpolnili, nerealizirana sta bila Življenje brežiških hiš, tj. Del Cottova hiša, ogled in razgovor z lastnikom predvidevajo letos v mesecu aprilu, ter okrogla miza na temo revitalizacije parka – Toporišičev trg.  Izvedli pa so ali bili soorganizatorji pri naslednjih aktivnostih: ponovili so razstavo Stavbna dediščina 3 Line Branka Brečka v Mestni hiši, opravili voden sprehod ob Savi, sodelovali so tudi predstavniki društva za opazovanje ptic, pripravili fotografsko razstavo B. Brečka in A. Radkovič z naslovom »2 pogleda na Vrbino« v avli UE Brežice ter decembra sodelovali pri odkritju reliefnega spomenika Ivi in Franju Stiplovšek.

Društvo bo letos v prvem sklopu nadaljevalo z naslednjimi aktivnostmi: Branko Brečko bo v Malem avditoriju PMB postavil razstavo – Ptice Vrbine, ptice med 17. in 18. stoletjem (odprtje razstave je z 12. marca prestavljena na kasnejši termin); cikel tematskih fotografskih razstav Stavbna dediščina širijo na tematiko z novim imenom Brežiške zgodbe (razstave od avgusta do oktobra v avli UE). Prva razstava bo razstava Vinka Šebreka, ki je svoje »tretje oko« usmeril v povezanost dveh lepotnih idealov – ženske in konja.

V drugem sklopu predvidevajo v maju ali juniju okroglo mizo, ki bo posvečena obeležitvi 140-letnice smrti Radoslava Razlaga (1826-1880), kar sodi v sklop pomembnih mož in žena Brežic v 19. stoletju - okroglo mizo bo pripravila dr. Ivanka Počkar; v mesecu oktobru pa predvidevajo strokovni pohod z javnim vodstvom – od Toporišičevega trga do Toporišičeve rojstne hiše.

Svoje aktivnosti bodo vsekakor nadaljevali tudi ob prazniku KS Brežice, s sodelovanjem  brežiške KS; pripravljajo pa tudi šesto izdajo brežiških študij, predvidoma namenjenih širšemu območju, ki ga je skozi stoletja opredeljevalo brežiško gospodstvo. Urednik le-teh je dr. Jože Škofljanec, predviden izid je leta 2022 ob 20-letnici društva.

N. J. S., foto: arhiv društva
 
« Nazaj na seznam