Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novi predsednik Prforcenhausa je Joško Kržičnik

Objavljeno: Torek, 13.02.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC09000
Ponedeljkov večer je zaznamovalo sneženje, vendar to ni bila ovira, da kostanjeviški šelmarji ne bi razsvetlili neba z baklami po ulicah Kostanjevice in skandirali Šelmo. Po bakladi je sledil občni zbor Prforcenhausa, ki ga je ob mogočnih zvokih fanfar odprl aktualni predsednik Miro Drobnič.

V predstavi so igralci, pevci in plesalci na zabaven in kabaretni način predstavili vse aktualne dogodke v mestu. Plesalke so odplesale tradicionalni kankan, skupina kulturnikov Klapca je zbrane na zabaven način popeljala na potovanje po strokovni ekskurziji po Balkanu, ki je vsakoletni tradicionalni izlet članov društva Prforcenhaus. Ni manjkalo satire in zabave, v drobnih novicah pa so udeleženci lahko izvedeli vse skrivnosti letošnjega pustnega leta. Igralci so se spomnili tudi vseh bivših sodelavcev, ki so pripomogli k ohranjanju kulturne dediščine.

DSC09017
V nagovoru se je aktualni predsednik Miro zahvalil vsem, ki prispevajo k odličnemu delovanju Etnološkega društva Prforcenhaus. Posebno zahvalo s priponko Šelme je podelil purgarju Damjanu Staniču, ki je zvesti spremljevalec vsakega predsednika. Na najbolj demokratičen način, s prisilno privedbo, so izvolili predsednika za leto dni.

Novi predsednik Prforcenhausa je Joško Kržičnik (rojen 3. 11. 1975). Joško je Kostanjevčan, njegova žena (prva dama) je pred 20 leti prišla v Kostanjevico in tudi ostala. Imata štiri hčerke in vse so podmladek Šelmarjev. Skratka, dober predsednik bo letos! Po končanem predstavi in občnemu zboru je predsednik v spremstvu purgargarde obiskal vse gostilne in zaključil s plesom v gostilni Žolnir.

Tekst: Mihaela Kovačič Bizjak
Foto: Anton Hruševar
 
« Nazaj na seznam