Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob prazniku KS Dobova tudi golažijada in krompirjada

Objavljeno: Ponedeljek, 08.07.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Golazijada-_59
V juniju v KS Dobova praznujemo krajevni praznik. TD Dobova se je v program ob prazniku vključilo s tradicionalnima kulinaričnima prireditvama.

1. junija je potekala tradicionalna mednarodna Golažijada pred barom Megovec v Dobovi. Sodelovalo je 18 ekip. Organizator je poskrbel za stojnice, ki so služile za delovno površino in promocijo posamezne ekipe, ter vsaki ekipi namenil 3 kg čebule in isto količino govedine. Člani ekip so dodali začimbe in po svojem receptu skuhali golaž, katerega je ocenila strokovna komisija. Najboljši sta bili ekipi iz sosednje Hrvaške, ki sta zasedli prvi mesti, in sicer Mjesni odbor Harmica in Mjesni odbor Ključ, na tretje mesto se je uvrstila domača fašjenkova ekipa Kovačič. Ekipe so prejele posebej izdelane lesene pokale. Obiskovalci in tekmovalci so še ugibali, kolikšna je teža kotlička, ki je bil razstavljen na prizorišču, in najbliže teži je bila s 4,41 kg obiskovalka, ki je kotliček in njegovo vsebino odnesla domov.

kROMPIRJADA-
25. junija je pri lovski koči LD Dobova v Selah (Pistače) potekala tradicionalna mednarodna Krompirjada, katere rdeča nit je pražen krompir. Vsaka ekipa je morala skuhati 5–6 kg krompirja in ga spražiti po svojem izvirnem receptu. Dovoljeni so razni dodatki, vendar slednji ne smejo prevzeti okusa po krompirju. Sodelovalo je 9 ekip, med njimi ekipa Udruga Ključanjke iz Hrvaške. Najboljši pražen krompir po mnenju strokovne komisije je pripravila ekipa Obrških prutarjev, sledila je ekipa Kovačič in na tretjem mestu lanska zmagovalna ekipa Šole zdravja Dobova. Kot novost letošnje Krompirjade je bilo ocenjevanje obiskovalcev in po njihovi oceni je bil najboljši pražen krompir ekipe Obrških prutarjev. Slednji so prejeli prehodni pokal in bon za nabavo mesnih dobrot, prve tri ekipe tudi kuhalnice in penino, vsi tekmovalci pa praktične spominke. Obiskovalci in tekmovalci so ugibali težo zaboja s krompirjem in težo 5,10 kg je ugotovil član ekipe Harmonija, zato mu je organizator podaril zaboj s krompirjem.

Sledila je zabava z duom Pozitiva.

Branka Stergar, predsednica TD Dobova
Foto: Davor Lipej
« Nazaj na seznam