Časopis za pokrajino Posavje
18.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob svetovnem dnevu osveščanja o možganski kapi

Objavljeno: Sreda, 06.11.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_20191027_111622
Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo (CVB) Slovenije ob svetovnem dnevu osveščanja o možganski kapi, 29. oktobra, in člani v klubih CVB po celotni Sloveniji v mesecu oktobru izvajajo številne dejavnosti preventive in prepoznavanja prvih znakov ob možganski kapi in ukrepih, ki jih je nujno v takem primeru takoj izvesti, pod geslom »NAJ SE MOŽGANSKA KAP NE ZGODI TEBI«.

Letos je Združenje s CVB izkoristilo priložnost in že drugič navezalo stik s Slovensko škofovsko konferenco, ki je omogočila, da je bilo 29. 10. opoldansko zvonjenje v slovenskih cerkvah namenjeno ozaveščanju vseh ljudi o pomenu prepoznavanja in zdravljenja vseh dejavnikov tveganja za možgansko kap, opoldanska molitev pa tudi vsem bolnikom po možganski kapi. Slovenska škofovska konferenca je ponovno združenju omogočila, da je predstavilo svoje dejavnosti, zlasti preventivne meritve dejavnikov tveganja, v nekaterih župnijah po nedeljski dopoldanski maši na območju cele Slovenije.
IMG_20191027_111508

 
Aktivno se je vključil tudi naš klub, Klub CVB Posavje. Povezali smo se z g. župnikom Vladom Leskovarjem iz Bizeljskega in g. župnikom Janezom Turinkom s Senovega, ki sta nam omogočila predstavitev po maši 27. 10. pred župnijsko cerkvijo na Bizeljskem in Senovem. Oba župnika sta ob zaključku maše tudi nagovorila farane in jih seznanila s svetovnim dnevom osveščanja o možganski kapi in namenom naše akcije.
20191027_100105

 
S tem se nam je uresničila želja, da informacije o možganski kapi prenesemo tudi v manjše kraje na našem območju. Med farane smo po končani maši razdelili veliko izvodov glasila Združenja CVB Kapnik in materiale o prepoznavi najpogostejših dejavnikov tveganja za možgansko kap. Ti dejavniki so zvišan krvni tlak, kajenje, srčne bolezni, že prebolela možganska kap ali pa sladkorna bolezen, debelost, povečan holesterol, premalo gibanja in prekomerno uživanje alkohola.

Ob možganski kapi je najpomembnejše, hitro ukrepanje. Najlažje prepoznamo možgansko kap z uporabo besede GROMgovor (moten je govor), roka (ohromi roka, lahko tudi noga), obraz (potegne obraz v eno smer) in mudi (časa imamo zelo malo)".
Ob svetovnem dnevu možganske kapi je Združenje CVB skupaj s predsedniki regionalnih klubov 22.10.2019 v Radencih organiziralo tiskovno konferenco.

Vera Tucovič, predsednica kluba CVB Posavje
 
« Nazaj na seznam