Časopis za pokrajino Posavje
27.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob treh jubilejih so odprli vrata na stežaj

Objavljeno: Sobota, 26.11.2016    Rubrika: PANORAMA Redakcija
cob_2167_30428631154_o

Šolski pevski zbor

V OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki so v petek zvečer z veliko prireditvijo v šolski telovadnici, naslovljeno »Vrata na stežaj«, obeležili tri jubileje: 230-letnico šolstva v mestu, 110-letnico stare šolske stavbe in 60-letnico galerijske dejavnosti.

»Vedno znova se sprašujemo, kako vzpostaviti most med bogato preteklostjo in sedanjostjo ter postaviti temelje, na katerih bodo lahko svojo prihodnost gradili naši nasledniki. Za nas je tak most kljuka vhodnih šolskih vrat, delo kiparja Toneta Kralja. Upodablja ribico, ki je simbol medsebojne povezanosti med šolo, galerijo in lokalno skupnostjo,« se je na trojni jubilej navezala ravnateljica šole Melita Skušek. Iz postavila je zasluge svojih predhodnikov Lada Smrekarja, ki so ga obiskovalci prireditve toplo pozdravili, in Matjaža Zajelšnika. Kot je dejala, je šola v zadnjih 60 letih doživela pravi razcvet tako v smislu materialnih pogojev kot v smislu kulturnega razcveta in uspehov njenih učencev. Slednji so na prvem mestu, trudijo se tudi, da so povezani z lokalno skupnostjo, saj sodelujejo s številnimi organizacijami, zavodi in društvi, ter da ohranjajo dobre odnose s starši. »Nocoj smo odprli svoja vrata za vas, odprli smo tudi svoja srca, ker želimo, da smo si blizu,« je dejala.

cob_2031_30442302603_o

Igralci v predstavi

Župan Ladko Petretič je v nagovoru poudaril, da je »šola najpomembnejši medij za prenašanje bogastva tradicije z generacije na generacijo«, zlasti danes, ko je pomen družine oslabljen. Na občini bodo storili vse, da izpeljejo tudi omenjeno energetsko sanacijo šole, je dejal.

V nadaljevanju prireditve so številni nastopajoči učenci in učenke skozi glasbeno-scensko predstavo »Vrata na stežaj« predstavili zgodbo o priseljenem učencu Acu, ki so mu vrstniki sprva priprli, kasneje pa vendarle odprli vrata v novo okolje. Učence je ob nastopih spremljal tudi kantavtor Peter Dirnbek.

Po prireditvi so si obiskovalci ogledali še prenovljeno razstavo o zgodovini šolstva Mozaik spominov, ki jo je pripravil učitelj Janez Zakšek, si ogledali šolske prostore ter z nakupom izdelkov na prazničnem sejmu prispevali v šolski sklad, zanje pa so pripravili tudi pogostitev.

P. P., foto: Boštjan Colarič
 
« Nazaj na seznam
»