Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob začetku leta so se srečali starejši iz KS Artiče, Pečice in Križe

Objavljeno: Petek, 12.01.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
ko_rk_artice_srecanje_starejsih12

Srečanja starejših nad 70 let se je v Artičah udeležilo približno 80 krajanov oz. tretjina vseh povabljenih.

Krajevna organizacija Rdečega križa Artiče je tudi v letu 2018 organizirala ponovoletno srečanje starejših nad 70 let, ki prihajajo iz KS Artiče, vsako leto pa se jim pridružijo tudi starejši iz KS Pečice in KS Križe. Na petkovo druženje, že 22. po vrsti, v prostorih OŠ Artiče je prišla približno tretjina vseh povabljenih, tj. okoli 80 starejših, za katere so pripravili kulturni program, ob pogostitvi pa so imeli priložnost za druženje in obujanje spominov.

ko_rk_artice_srecanje_starejsih51

Štirje najstarejši udeleženci iz KS Artiče in KS Pečice s predsednico KO RK Artiče Zofko Godec

Na začetku je tako starejše kot tudi povabljene goste, prostovoljke RK in nastopajoče pozdravila ravnateljica artiške šole Vesna Bogovič ter jim zaželela predvsem zdravja, da se bodo prihodnje leto lahko ponovno srečali na takem dogodku. Nato je sledil kulturni program v izvedbi pevske zasedbe Fantje artiški in učencev OŠ Artiče, ki so nastopili z igranjem inštrumentov, petjem in recitacijami. Predsednica KO RK Artiče Zofka Godec je najprej besedo predala predsednici OZRK Brežice Antoniji Zaniuk, ki je poudarila vlogo prostovoljk in prostovoljcev RK po terenu, ki s svojo prisotnostjo pomagajo pomoči potrebnim, s prijazno besedo in nasmehom pomagajo razrešiti marsikatero težavo. "Naše vodilo je pomoč brez razlikovanja, brez 'predalčkanja' po strankah, veroizpovedi ali kako drugače. Videti moramo le človeka, njegovo trenutno stanje, stisko in mu po svojih močeh pomagati," je dejala in še dodala, da tudi s takimi srečanji skušajo odpraviti duševne stiske starejših, posledično pa tudi njihovo osamljenost.

ko_rk_artice_srecanje_starejsih31

Prikupen nastop učenk OŠ Artiče

Srečanja se je udeležila tudi brežiška podžupanja Katja Čanžar. Naštela je nekaj projektov, namenjenih starejšim občanom, ki jih sofinancira tudi občina, in sicer Starejši za starejše, Večgeneracijski center, v ponedeljek pa se tudi v brežiški občini začne izvajati projekt Sopotnik, omogočenje brezplačnega prevoza starejšim, ki se ga bodo lahko posluževali v prihodnje. Vse navzoče so pozdravili tudi predsednik sveta KS Artiče Anton Gajšek, ki je povedal nekaj več o projektih in investicijah, ki so se zgodili v preteklem oz. se bodo v letošnjem letu, predsednik KO DIS Artiče Karl Levak in župnijski upravitelj v Artičah Franc Rataj. Slednji je starejšim dejal, da so lahko ponosni, saj s svojim poslanstvom naredijo veliko za domači kraj.

Godčeva je še omenila, da je 14 aktivistk KO RK Artiče pred decembrskimi prazniki obiskalo tudi 16 starejših iz KS, ki bivajo v domovih za starejše občane. Na srečanju so se še posebej zahvalili in tudi nagradili po dva najstarejša udeleženca, in sicer sta bila to iz KS Artiče 94-letna Anka Rožman iz Dečnega sela in 84-letni Miha Ogorevc iz Artič, druga najstarejša udeleženka iz KS Artiče je bila 92-letna Jožefa Grahek iz Dečnega sela, iz KS Pečice pa je bil prisoten Franc Švajger, ki šteje 73 let. Za prešerno razpoloženje vseh zbranih sta v nadaljevanju dneva poskrbela domačina Miro in Jože.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki