Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občinski kviz gasilske mladine v Brežicah: najboljši ekipi iz Bukoška in Velikega Obreža

Objavljeno: Ponedeljek, 18.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
gz_brezice_obcinski_kviz_mladine49

Najboljše tri ekipe med pionirji z mentorji

V prostorih Gasilske zveze Brežice je v nedeljo potekal letošnji Občinski kviz gasilske mladine, ki je privabil zelo veliko število sodelujočih, saj je tekmovalo kar 30 tričlanskih ekip v pionirski in mladinski konkurenci. Največ veselja je bilo na koncu v PGD Bukošek in PGD Veliki Obrež, saj sta drugi ekipi obeh društev osvojili prvo mesto med pionirji oz. mladinci.

gz_brezice_obcinski_kviz_mladine64

Najboljše tri ekipe med mladinci z mentorji ter Premelčem in Tomšetom

Pokale najboljšim trem v posamezni konkurenci so podeljevali predsednik GZ Brežice Herman Premelč, vodja tekmovanja Marko Tomše in tajnik GZ Brežice Branko Proselc, prisoten je bil tudi predsednik obračunske komisije Vilko Vogrinc. V kategoriji pionirjev (7 do 11 let) je bila med kar 22 sodelujočimi ekipami najboljša ekipa PGD Bukošek 2 (mentorica Mateja Hrastovšek), na drugo mesto se je uvrstila ekipa PGD Veliki Obrež 1, na tretjem mestu pa je pristala ekipa PGD Bukošek 3. Od 4. mesta navzdol so se zvrstili še: Bukošek 1, Brežice okolica 1, Mihalovec 2, Mihalovec 1, Brežice okolica 2, Pišece, Skopice 1, Velika Dolina 1, Skopice 2, Velika Dolina 2, Rigonce 2, Veliki Obrež 2, Skopice 3, Rigonce 3, Krška vas, Rigonce 1, Veliki Obrež 3, Bukošek 4 in Župelevec (zadnje tri ekipe so tekmovale izven konkurence). Med osmimi ekipami mladincev (12 do 16 let) se je najbolje odrezala ekipa PGD Veliki Obrež 2 (mentor Jernej Jurkas), druga je bila ekipa PGD Sromlje in tretja ekipa PGD Pišece 1. Do 8. mesta so se zvrstile še ekipe: Pišece 2, Veliki Obrež 1, Mihalovec, Krška vas in Skopice. Tri najboljše ekipe v vsaki konkurenci so se uvrstile na regijski kviz gasilske mladine, ki bo kmalu v Krškem.

gz_brezice_obcinski_kviz_mladine69

Zelo veseli in ponosni so bili v PGD Veliki Obrež, saj sta dve njihovi ekipi končali med najboljšimi tremi v obeh konkurencah in se tako uvrstili na regijski kviz gasilske mladine.

Kot je za naš medij izjavil predsednik GZ Brežice Herman Premelč, občinski kviz gasilske mladine vsako leto organizira komisija za delo z mladino s pomočjo predsedstva in UO GZ Brežice. Kviz je bil razdeljen na tri dele, in sicer so morali najprej tekmovalci pokazati svoje teoretično znanje v gasilski preventivi (drži/ne drži, prva pomoč, požarna preventiva in poišči besedo), nato so se pomerili v štafetnem vezanju vozlov, na koncu pa še v gasilski spretnosti. »Veseli smo, da je letos sodelovalo tolikšno število ekip, saj jih je bilo lani deset manj,« je dejal. Vodstvo GZ Brežice se sicer zaveda potrebe vključevanja mladih v gasilsko delo, je poudaril in dodal, da opažajo, da so mladi še vedno zelo navdušeni za gasilstvo, a se jim pojavlja problem, da se kasneje ob vstopu v srednjo šolo in na fakulteto baza podmladka skrči: »Gasilci se zavedamo, da imajo takrat druge stvari, ki so jim pomembnejše in se bolj navdušujejo nad njimi, a z dobrimi gasilskimi programi jih vseeno uspemo večji del zadržati.« Po njegovem je njihov glavni cilj, da pionirje in mladince preko pripravnikov pripeljejo do operativnih gasilcev ter jih usposobijo za operativno delo. Dodal je še, da imajo na njihovo veselje nekatera gasilska društva celo po tri ali še več tekmovalnih ekip, približno polovica društev (od skupno 31 PGD v GZ Brežice) pa tekmovalnih ekip za kviz gasilske mladine nima, a se na zvezi nadejajo, da se bodo v prihodnosti tudi še udeleževali tovrstnih tekmovanj.

R. R.
« Nazaj na seznam