Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Od trsa do vina

Objavljeno: Nedelja, 17.10.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Od trsa do vina (7)

Malusova zidanica, domovanje aktualnega kralja cvička Matjaža Goloba, je bila prizorišče zanimivega in prijetnega dogodka ...

V sklopu že osme prireditve Jesen na vasi, je bila osrednja prireditev v nedeljo, 10. oktobra, v Malusovi zidanici na Malkovcu. Prireditev smo poimenovali »Od trsa do vina«, saj je bila rdeča nit dogodka trta, vinogradništvo in priprava vina.

V gosteh smo imeli kar tri kralje cvička iz Malkovca. Menda je to edina vinska gorica v Sloveniji s tremi kronanimi glavami na kupu. Letošnji aktualen kralj cvička je Matjaž Golob. Z nami pa sta bila tudi Marjan Pirc, kralj cvička leta 2006, in Andrej Tratar, kralj cvička 2009. Kralji so z nami podelili svoje dolgoletne znanje in izkušnje, ki jih imajo z obdelavo vinograda ter pripravo odlične vinske kapljice, za kar so prejeli že številna priznanja in naslove. Prisotni na prireditvi smo imeli čast to odlično vino tudi pokušati.

Od trsa do vina (9)

... ki sta se ga udeležila tudi bivša ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec ter predstavnik Konzorcija Turizem v zidanicah Matjaž Pavlin.

Na Malkovcu smo gostili še dva posebna gosta. Aleksandro Pivec, bivšo ministrico za kmetijstvo ter predsednico stranke Naša Dežela, ter Matjaža Pavlina, predstavnika Konzorcija Turizem v zidanicah. Aleksandra Pivec izhaja iz vinogradniške družine, zato sta ji trta in delo v vinogradu zelo domača. Izrazila je skrb zaradi opuščanja in krčenja malih vinogradov in vlila upanje, da bo tudi politika našla posluh za ta del kmetijstva, ki je pomemben za ohranjanje krajine. Matjaž Pavlin pa je vinogradnike z Malkovca pozval, naj svoje zidanice ponudijo tudi gostom v turistične namene, kar bi jim omogočilo dodaten zaslužek in večjo prepoznavnost kraja tudi širše.

Za odličen kulturni program in razvedrilo so poskrbele Mlade žurerke, Mažoretna skupina Osnovne šole Tržišče, harmonikarja Žan in Valentin Knez ter pevski zbor Društva vinogradnikov Malkovec. Prireditev je povezovala predsednica TD Tržišče Milena Knez.

Po končani prireditvi smo poskrbeli še za pogostitev obiskovalcev in gostov. Iskrena hvala članicam Aktiva kmečkih žena Tržišče, ki vedno priskočijo na pomoč pri pripravi dobrot! Najlepše se zahvaljujemo tudi članom Vinogradniškega društva Malkovec, ki so pomagali pri izvedbi dogodka, predvsem pa Matjažu in Alenki Golob, ki sta nas gostila v svoji zidanici. Se kmalu ponovno vidimo, na Martinovem pohodu 13. novembra.

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Igrače