Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odgovorna svečka za dober namen

Objavljeno: Petek, 15.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sola m. rostohar-slovenski zajtrk-donacija kostak in knof (7)

Učenci so slovenski zajtrk popestrili z glasbenim programom

Na Osnovni šoli dr. Mihajla Rostoharja so danes v sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka prevzeli od družbe Kostak in Zavoda KNOF donacijo v znesku dobrih 838 evrov. Toliko sta namreč sodelujoča v projektu, navedena zavod in družba, zbrala z odgovorno svečko.

Po besedah Samanthe Zobec iz Kostaka so namreč pred mesecem novembrom pozvali občane, da namesto plastičnih sveč obeležijo spomin na grobovih svojcev z leseno ali tako imenovano odgovorno svečko ter pri tem prispevajo prostovoljna sredstva za izvajajoče programe na videmski šoli dr. M. Rostoharja, saj želijo, je k temu dodal Kristijan Pinosa, sicer mentor trajnostnega razvoja pri KNOF-u, zmanjšati negativni vpliv plastičnih sveč in njihovo odlaganje, hkrati pa osveščati prebivalstvo, še predvsem mlade o pomenu ekologije.

sola m. rostohar-slovenski zajtrk-donacija kostak in knof (6)

Donacijo šoli sta predala Kristijan Pinosa in Samantha Zobec

Sicer se na šoli, kot je poudarila ravnateljica dr. Barbara Smolej Fritz, zavedajo pomena samooskrbe in zdrave prehrane že mnogo dlje od leta 2012 dalje, ko je tudi uradno na pobudo Čebelarske zveze Slovenije stekel po šolah vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Različne generacije učencev namreč že desetletja sodelujejo pri negovanju sadovnjaka, vrta in čebelnjaka za šolo, ob poudarjanju pomena zdravih prehranjevalnih navad pa na šoli iz lepe bere pridelkov tudi pripravljajo različne jedi. Donacijo, ki so jo danes prejeli, bodo namenili za obogatitev sredstev za nakup folklornih oblačil za učence, saj so ti med drugim zelo aktivni na glasbenem področju, kar bodo prikazali tudi na skorajšnji tradicionalni kulturni prireditvi Likof, ki bo letos za spremembo, da se ga lahko udeleži večje število obiskovalcev, potekal 27. novembra v krškem Kulturnem domu.

Tudi današnji slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz kruha, masla, mleka, medu in jabolka, so učenci obeležili s krajšim kulturnim programom, skozi dopoldan pa izvedli različne aktivnosti v sklopu naravoslovnega dneva, saj so si učenci 5. in 6. razreda ogledali kmetijo Kerin na Straži pri Krškem, učenci od 7. do 9. razreda so se seznanjali s pripravo ruskega bifeja, učenci drugih oddelkov pa pekli piškote in se seznanjali še z drugimi vsebinami.

B. M.
« Nazaj na seznam