Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ognjena ognjevitost rajhenburškega srednjeveškega dne

Objavljeno: Nedelja, 18.08.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
brajhenburg (5)

Večer na rajhenburškem gradu v znamenju plesa in ognja

V organizaciji Turističnega društva Brestanica, Kulturnega društva Svoboda Brestanica in Kulturnega doma Krško so tradicionalno pripravili prireditev s pestrimi dogodkovnimi utrinki, ki so jo poimenovali Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg.

arajhenburg (12)

Pester popoldanski program

Letos so zainteresirano javnost nagovorili: »Kraljične in kralji, neustrašni vitezi ter navihane spletične vas 17. avgusta 2019 vabijo na grad Rajhenburg, ki se bo za en dan vrnil v srednji vek. Srednjeveški dan je prireditev za celotno družino, saj lahko v popoldanskem delu otroci sodelujejo v najrazličnejših delavnicah, večerni del pa je namenjen najširšemu občinstvu, saj je tudi to leto pripravljen zanimiv srednjeveški program, kjer ne bo manjkalo atraktivnih nastopov.«

Napovedano so čisto zares tudi udejanjili in ob krasnem dnevu z vso poletno temperaturno milino gostili množico nastopajočih ter številno občinstvo, ki je vidno uživalo in tudi sodelovalo ob odlično zamišljenem scenariju. Ko je plat zvona v bližnjem zvoniku bila tri popoldan, se je prizorišče razprlo in ponudilo pripravljeni meni. Enota Grad Rajhenburg KD Krško je postregla »Zeliščni kruhek«, v nadaljevanju pa še »Grajsko preizkušnjo«. Iz Šepeta narave je Nataša Požeg prikazala, kako se izdeluje mazilo proti komarjem in klopom. »Kako so se umivali v srednjem veku« ter izdelava mila po stari recepturi je bilo v domeni Darka Kosma, Sivka iz Radeža. Družinsko gledališče Kolenc se je udinjalo s pisanjem z gosjimi peresi, Trupa Aduta je prikazovala »Zračni ples, delavnica akrobatike na svili«, domače kulturno društvo pa je izvedlo delavnico srednjeveških plesov. »Pridne roke Rajhenburga« so učile izdelovati škatlice iz naravnega materiala, na stojnici DPM Brestanica so nastajale zapestnice, pri TD Brestanica pa gradovi, ščiti in meči. Iz IZSO Brestanica je Ina Čebular vodila delavnico »Usnjene zapestnice«, Vesna Zakonjšek je prikazovala kaligrafijo, Tatjana Stojanovič pa poslikave s kano.

Vitezi Gašperja Lambergarja so pripravili »Srednjeveški tabor« in »Razstavo srednjeveškega orožja«, s sabo pa so pripeljali tudi "trebuche" ali "tribok", s katapultom primerljiva naprava, ki je bila po besedah organizatorjev na prireditvi tokrat prezentirana prvič, lokostrelstvo turjaška Rokodelska družina Grčar, orožarno in srednjeveško tiskarno pa je vodil Janez Kamniški. Kot dopolnitev so si obiskovalci na stojnicah lahko izbrali razne ponujene izdelke, enota Gradu Rajhenburg pa je skupaj z Muzejem novejše zgodovine Slovenije omogočila brezplačen voden ogled razstavljenih grajskih zbirk.

Živ žav grajskega prizorišča so ob tančici mraka, ki je pričel sedati na mogočno pročelje, preglasile fanfare ter naznanile prihod domače grajske gospode z gosti. Eminenca njihove visokosti ni le spremljala nadaljevanje programa, ampak je tudi všečno prikazala svoje plesne vrline kot »Srednjeveška plesna skupina KD Svoboda Brestanica«. Ples na svili je izvedla akrobatska skupina Trupa Aduta, tokrat je osupnila s predstavo med zemljo in nebom. K.D.I.S. - Kulturno društvo igralska skupina - Viteza Gašperja Lambergarja je iz gorenjskih krajev s sabo prinesla tudi srednjeveško zgodbo o Martinu Krpanu ter jo popestrila z dih jemajočimi ostalimi prizori, celo z ognjenimi meči ter vrlimi mečevalci, ki so vmes še z vso uglajenostjo tudi zaplesali. Tlakovano grajsko prizorišče pa je za konec dodobra razgrela žonglersko-ognjena skupina Čupakabra, ki ustvarja na področju cirkusa, kar je prikazala že z različnimi vmesnimi točkami skozi popoldansko dogajanje, predstavo pa zaključila z ognjenim pršem. Ta je v sebi nosil energijsko sporočilo za vse prisotne in povabilo k udeležbi tovrstnega spektakla tudi prihodnje leto, kakor je med drugim nanizala z milim in ubranim glasom bosonoga grajska spletična iz domačih logov.

M. H.
« Nazaj na seznam