Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oktobrski delavnici mozaika in lončarstva

Objavljeno: Torek, 12.10.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_3465

Delavnica mozaika ...

Minuli soboti so v ateljeju Mencingerjeve hiše v Krškem v organizaciji JSKD OI Krško pripravili dve delavnici v sklopu 31. Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in 9. Tedna kulturne dediščine (TKD). 

Osrednja tema najbolj prepoznavnega kulturnega dogodka pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, na katerem sodeluje 50 držav podpisnic Evropske kulturne konvencije, je letos Dediščina za vse. Prvi dve soboti v oktobru so za otroke in mladino pripravili delavnici na temo Dober tek!

IMG_3528

... in lončarstva

V soboto, 2. oktobra, so imeli otroci edinstveno možnost, da so se pod budnim očesom mojstra mozaika Aljaža Vidrajza prelevili v prave mozaičarje in si izdelali čisto svoj rimski mozaik. Mojster jim je prikazal orodja in materiale, s katerimi so v času Rimskega cesarstva izdelovali mozaike, ki so krasili tla bazilik, vil, term in trgov. Spoznali so, kako se z martellino izseka tessere – osnovne mozaične koščke. Nato pa so s pomočjo predloge iz marmornatih tesser sestavili svoj mozaik.

Preteklo soboto, 9. oktobra, pa so v ateljeju Mencingerjeve hiše v Krškem gostili lončarskega mojstra Alojza Kržana iz Zalok pri Raki, ki je predstavnik že četrte generacije, ki neguje in ohranja tradicijo lončarstva v naših krajih. Udeležencem je najprej predstavil poklic lončarja, različice glin in njihovo uporabo, lastno, ročno pridelavo lončarske gline ... Otroci so si različne izdelke, ki jih izdelujejo v delavnici, lahko tudi pobližje ogledali. Sledil je praktičen prikaz izdelave glinenega petelinčka piščalke in izdelave lončka na vretenu. Otroci so zavihali rokave in se tudi sami preizkusili v izdelavi lončka na lončarskem vretenu in si izdelali petelina.

Izobraževanji sta potekali v sklopu dogodkov Tednov vseživljenjskega učenja 2021.

Vir: JSKD OI Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte