Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Okusi Posavja – pravo kulinarično doživetje

Objavljeno: Petek, 02.02.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
okusi_posavja_kulinaricni_dogodek62

Na kulinaričnem dogodku so lahko navzoči okušali tipične posavske jedi, ki so zbrane v novoizdani knjigi Okusi Posavja.

V soorganizaciji Občine Brežice, Fakultete za turizem Univerze v Mariboru ter Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice se je v četrtek v atriju Poslovnega centra Gasa (UE Brežice) odvil kulinarični dogodek ob izdaji knjige Okusi Posavja, ki govori o izzivih prehranske kulturne dediščine za sodobnost.

okusi_posavja_kulinaricni_dogodek54

Sodelujoči na okrogli mizi z moderatorko

Pravo kulinarično doživetje, ki ga je oplemenitila degustacija vin in penin, nekaterih jedi, ki so predstavljene v knjigi, ter glasbena spremljava in pevski nastop Saše Uhan, je spremljala okrogla miza, ki so jo sestavljali Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice), Robert Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice), Matevž Krulc (Stara gostilna Krulc, Mostec), etnolog dr. Janez Bogataj, Miha Istenič (Penine Istenič, Stara vas na Bizeljskem), Marijan Kelhar (Keltis Vinarstvo, Vrhovnica na Bizeljskem), Janez Šekoranja (Vino Graben, Bizeljsko), Franc Tomše (Turistična kmetija Pri Martinovih, Globočice) in 21. vinska kraljica Slovenije Maja Žibert. Bogataj je izrazil zadovoljstvo, da je regija, ki je bila do zdaj kulinarično razmeroma nepoznana, bogatejša za tako knjigo. V njej so nekatere jedi, ki so že v državni strategiji razvoja gastronomije, kot npr. bizeljski ajdov kolač in pleteno srce. O kozjanskih ajdovih krapih, ki krasijo naslovnico knjige, je dejal, da je ta jed, značilna za alpski prostor – v Avstriji in Švici jih pripravljajo na drugačen način kot pri nas –, prenesena v to okolje. Moderatorka okrogle mize Kaja Sajovic ni mogla mimo prve ameriške dame Melanie Trump in poimenovanja jedi po njej, zanimalo jo je, ali so bili Sevničani dovolj spretni pri tem. Bogataj je odvrnil, da ne, saj ne moreš kar čez noč poimenovati neke jedi po določeni osebi, sploh pa ne jedi, ki nima nobene zveze s krajem (torta Melanija in predsedniški hamburger). »Če že, bi lahko po Donaldu poimenovali eno od odličnih sevniških salam, vendar bi bil izraz Donaldova salama malce dvoumen,« je nasmejal navzoče in dodal, da je v Sloveniji še kar nekaj takih primerov, ki dokazujejo, »da nam trženjska plat še ni prišla v zavest in smo na tem področju še amaterji«.

okusi_posavja_kulinaricni_dogodek84

Avtorici knjige Okusi Posavja doc. dr. Marjetka Rangus (levo) in doc. dr. Lea Kužnik

Matevž Krulc iz Stare gostilne Krulc, ki je stara več kot 500 let in v kateri je včasih obedoval tudi Matija Gubec ter je na dogodku pripravila lep izbor tipičnih posavskih jedi, kot so posavski kotü, šmoren s klobaso, sevniška šunka v testu, ocvirkovka, ajdovi krapi z ocvirki, ajdovi štruklji z jabolčno čežano itd., je povedal, da so včasih gostje želeli jesti predvsem dunajski zrezek, danes pa vedno več povprašujejo po tipičnih slovenskih jedeh. V nadaljevanju so se dotaknili tudi pijače. Bogataj je pripomnil, da ga v gostilnah najbolj zmoti, ko ga na začetku vprašajo, kaj bo spil. »Prišel sem nekaj pojest in bom potem na podlagi hrane izbral vino, ne pa da me že takoj sprašujejo po pijači,« je dejal in dodal, da v Sloveniji nimamo vinskih cest, to je eno od področij, ki bi ga bilo treba rešiti. Jure Tomič je bil direkten: »Nimamo niti ene vrhunske modre frankinje v Sloveniji.« Franc Tomše je povedal, da je cviček zagotovo lahko za vzgled, saj ima od vin, ki so jih pri njih v zadnjih 30 letih ponudili na trgu, čisto vse karakteristike. Maja Žibert je izpostavila, da pri nas nimamo nobene pametne strategije za trženje in promocijo vina. Miha Istenič je dejal, da pri njih tekmujejo sami s sabo, kako narediti najboljši šampanjec. Janez Šekoranja pa pogreša povezavo kulinarike različno mislečih. Bogataj je ob koncu še povedal: »Ko bom naslednjič v Termah Čatež na obedu, pričakujem, da bodo nekatere od teh jedi tudi v ponudbi in ustrezno označene.« Zbrane je nagovoril tudi brežiški župan Ivan Molan. Dejal je, da ima občina na področju turistične ponudbe še veliko rezerv, treba bo narediti še več na boljši prepoznavnosti, izdelavi celostne podobe destinacije Posavje in kakovosti, »za to pa lahko v največji meri poskrbite samo ponudniki«.

DSC09104

Atrij PC Gasa oz. UE Brežice se je izkazal kot odlično prizorišče za tovrsten dogodek (foto: Fakulteta za turizem).

Avtorici knjige Okusi Posavja, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas, sta predavateljici na Fakulteti za turizem doc. dr. Lea Kužnik in doc. dr. Marjetka Rangus. Kot sta poudarili, je fakulteta v študijskem letu 2014/15 pridobila evropska sredstva na razpisu Po kreativni poti do znanja, v okviru katerega so s študenti na terenu raziskovali regionalno posavsko kulinariko. Ves zbrani material so nato spravili v knjigo, ki so jo opremili s fotografijami tipičnih posavskih jedi. » Gre za to, da je že nekaj časa prisotno prizadevanje, da se ta prehranska dediščina zbere, ohranja in se jo poskuša dvigniti na tak nivo, da bi bila primerna za turistično ponudbo oz. goste, ki prihajajo od drugje,« je povedala Rangusova, Kužnikova pa jo je dopolnila: »Cilj okusov Posavja je ravno ta, da bi turisti pri praktično vsakem gostinskem ponudniku okusili kakšno od teh jedi. Nekateri so to že dobro ’zagrabili’, kot npr. Stara gostilna Krulc. Prav tako pa bodo vrhunski ’chefi’, kot je Jure Tomič, recepte v knjigi dvignili na višji nivo, odvisno od njihove iznajdljivosti, kreativnosti.« Knjiga Okusi Posavja po predgovoru dr. Bogataja v prvem delu govori o značilnosti prehranjevanja v preteklosti, sestavinah in načinu priprave jedi, kulinaričnih festivalih v Posavju itd., v drugem delu pa je nanizanih kar 118 receptov tipičnih posavskih jedi.

R. R.
« Nazaj na seznam