Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oratorij Kapele - Brežice - Dobova - Artiče v poletju 2021 kar s tremi oratoriji ob 30. obletnici delovanja

Objavljeno: Sreda, 08.09.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC_0488
Minulo poletje je bilo zaradi vsem poznane situacije precej drugačno. Animatorji Oratorija Kapele - Brežice - Dobova - Artiče se nismo pustili motiti in v skladu z ukrepi NIJZ čez poletje organizirali in izvedli kar tri oratorije za otroke iz celotne občine Brežice, ki je skupaj z Društvom 1824 tudi sofinancirala projekt. Zaradi razmer smo število prijav na posameznem oratoriju omejili na 40 otrok, ta mesta pa so se zelo hitro, kar v enem dnevu, zapolnila, saj so bili otroci po letu izolacije željni ponovnega poletnega druženja s svojimi vrstniki.

DSC_0062
Tema letošnjega oratorija je bil blaženi Carlo Acutis, ki smo ga spoznavali skozi film in dramsko zgodbo pod geslom "Originalen sem!" in isto naslovno oratorijsko himno. Najprej smo izvedli Oratorij Brežice, ki je potekal od nedelje, 18. julija, do nedelje, 25. julija 2021, na dvorišču brežiškega župnišča in v prostorih Slomškovega doma. Odpravili smo se na izlet v Olimje, imeli nočno dogodivščino v petek zvečer, ko smo udeleženci in animatorji prespali na oratoriju. V soboto smo se ohladili z vodnimi igrami, v nedeljo pa slovesno zaključili oratorij s sveto mašo.

Že v naslednjem tednu je od srede, 28. julija, do nedelje, 1. avgusta, potekal sploh prvi Oratorij Artiče v zgodovini Oratorija Kapele - Brežice - Dobova - Artiče. Tako starši kot udeleženci so nov dogodek v Artičah z veseljem pozdravili in animatorje presenetili z zaključno oratorijsko torto po nedeljski slovesni sveti maši. Za prvič je oratorij trajal le pet dni, v tem času smo si ogledali zgodbo o mladem Carlu Acutisu, ustvarjali na zanimivih delavnicah in se igrali pri velikih igrah. Veliko smo tudi peli in plesali. V Artičah smo se vsi zelo dobro počutili in zagotovo se z oratorijem vrnemo prihodnje leto!

Zadnji izmed treh oratorijev pa je potekal v kraju, od koder oratorij v naši občini izvira in kjer se je prvi tovrstni dogodek odvil že pred 30 leti. To so Kapele, zibelka Oratorija Kapele - Brežice - Dobova - Artiče, kjer smo prav letos z zaključnim oratorijem proslavili 30. obletnico našega delovanja. Oratorij Kapele je potekal od srede, 18., do nedelje, 22. avgusta. Sploh prvič smo izvedli tako imenovani maratonski oratorijski dan, ko smo se v petek zbrali ob 9. uri zjutraj in bili skupaj vseskozi do naslednjega dne, sobote do 15. ure, skupno torej kar 30 ur, toliko, kolikor let oratorija praznujemo! Imeli smo tudi posebno delavnico v sodelovanju s Kulturnim društvom Kapele, ki je za naše udeležence pripravilo delavnico izdelave glasbil. V nedeljo smo slovesno zaključili dogajanje s sveto mašo na prostem v kapelskem parku.

Veseli smo, da nam je našo 30. obletnico uspelo obeležiti s trojnim oratorijem, kljub razmeram, v katerih živimo. Podpora staršev in radost ter sreča udeležencev pa nas ženejo naprej, v nove zmage, proti Oratoriju 2022!

Patricija Zorič
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte