Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Orehovško turistično društvo praznovalo desetletnico

Objavljeno: Ponedeljek, 10.06.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
orehovec turisticno drustvo (31)

Prireditev so zaznamovali domači otroci.

Na Orehovcu, vasi na vznožju Gorjancev v kostanjeviški občini, so v soboto zvečer s krajšo slovesnostjo in v nadaljevanju z vaško veselico proslavili desetletnico domačega turističnega društva.

Kot je povedal predsednik društva Tone Hodnik, so se o ustanovitvi društva začeli pogovarjati leta 2008, spomladi naslednjega leta pa je bilo društvo ustanovljeno in začelo delovati. Eden prvih rezultatov je bila izdelava unikatnih lesenih reklamnih kozolčkov, ki še vedno služijo svojemu namenu, pohvalijo se lahko tudi z ureditvijo ekoloških otokov. »Vsako leto organiziramo koledovanje, pohode, postavitev mlaja, urejanje igrišča in okolice, pa še bi lahko našteli dogodke skozi celo leto.
orehovec turisticno drustvo (12)

Koča pod Riglami

Tudi na naše najmlajše ne pozabimo, tako da vsako leto za božič v našo vas povabimo Božička, ki nagradi naše pridne otroke,« je o dejavnostih društva, ki združuje 56 članov oz. približno četrtino vaščanov ter predstavlja glavni 'motor' vaškega življenja, povedal Hodnik.

Njihov največji projekt pa je bil odkup zemljišča in postavitev koče pri igrišču, imenovane Koča pod Riglami, v katero so vložili veliko prostovoljnih ur dela, seveda pa ni šlo brez pomoči donatorjev. Z deli za postavitev objekta so pričeli spomladi 2011 in ga še isto leto spravili pod streho. V naslednjih letih so ga še opremili in 4. julija 2015 predali v uporabo. Koča z okolico služi za druženje vaščanov, dajejo jo v najem ob športnih dogodkih in raznih zabavah. »Mislim, da imamo nekaj za pokazati, si pa želimo urediti še nekaj stvari v vasi, denimo obnoviti nekdanja napajalna korita, perišča in apnice,« je še povedal predsednik.
 
Ob programu, v katerem so s pesmijo, glasbo in plesom sodelovali orehovški otroci pod vodstvom Mateje Stopar, je nekaj besed o zgodovini druge največje vasi v kostanjeviški občini (za Prekopo) in zlasti prostora, na katerem je zdaj travnato igrišče, povedal eden od pobudnikov za ustanovitev društva in nekdanji občinski svetnik Franc Štokar. Kot je povedal, je na tej lokaciji nekoč potekalo spravilo lesa, v neposredni bližini pa izkop peska, nato so območje namenili športu in druženju.
 
Prireditve se je udeležil tudi župan Ladko Petretič in poudaril, da že vseh deset let spremlja razvoj društva, »ki je lahko v ponos naši občini«. Po njegovih besedah je bila Občina Kostanjevica na Krki vedno naklonjena društvu in ga finančno podpirala, domačinom pa je zaželel veliko sloge, »kajti samo od vas je odvisno, kako uspešno bo društvo delovalo in kako se bo vas razvijala«.
 
V prvem delu večera je zbrane zabavala domača glasbena skupina Džuboks, kasneje pa so oder zasedli Fantje z vseh vetrov.
 
P. P.   
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik

19.05.2020 | Oglas

Trampolini