Časopis za pokrajino Posavje
16.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

OŠ Velika Dolina gostila mednarodno izmenjavo v okviru projekta Erasmus+

Objavljeno: Torek, 04.06.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
os_velika_dolina_zakljucna_prireditev_erasmus+ (8)

Prireditev se je začela s šolsko himno.

OŠ Velika Dolina je v tem šolskem letu prvič vključena v Erasmus+ projekt. Potem ko so konec februarja udeleženci projekta gostovali pri svojih vrstnikih v Italiji (v projektu poleg učencev iz Slovenije sodelujejo še šolarji iz Italije, Češke in Poljske), je bila konec maja in začetek junija gostiteljica mednarodne izmenjave ravno posavska šola.

os_velika_dolina_zakljucna_prireditev_erasmus+ (57)

Irena Rimc Voglar (desno) s tremi učiteljicami iz Italije, Češke in Poljske

S ponedeljkovo zaključno prireditvijo se je končalo približno enotedensko gostovanje italijanskih, čeških in poljskih učencev pri svojih vrstnikih na Veliki Dolini. V avli tukajšnje šole, ki je bila skorajda pretesna za vse učence šole in udeležence izmenjave, se je odvil zanimiv program, ki so ga pripravili sodelujoči v Erasmus+ projektu, katerega geslo je »Zgradimo boljšo prihodnost« (angl. »Building a better future«). Kot nam je povedala koordinatorica projekta ter učiteljica angleščine in nemščine na šoli Irena Rimc Voglar, je projekt namenjen več temam, med drugim, da so migracije že od nekdaj sestavni del življenja, zato so učenci na podlagi anketnih vprašalnikov raziskovali svoje korenine in razloge, kaj je gnalo njihove prednike, da so se selili – izdelki v obliki knjižic so nastali v okviru prve izmenjave v Italiji. V obdobju do druge izmenjave v Sloveniji so morali udeleženci sestaviti vprašalnik, s katerim so ugotavljali, na kaj mora biti tujec, ki se preseli v Slovenijo/Italijo/Češko/Poljsko, najbolj pozoren, pri čemer so si pomagali z izkušnjami tujcev, ki so se preselili v omenjene države. V času druge izmenjave so učenci, ki so bili razdeljeni v mednarodne skupine, izdelali priročnike oz. elektronske knjižice za prišleke, kaj lahko počnejo oz. morajo upoštevati in česa ne smejo početi v državi, v katero pridejo.
os_velika_dolina_zakljucna_prireditev_erasmus+ (50)

Navzoče je pozdravila in tujim udeležencem izmenjave zaželela srečno vrnitev v domovino ravnateljica OŠ Velika Dolina Mojca Bregar Goričar.

»Učenci so delali zagnano in dobro, se urili v angleščini, izpopolnjevali v geografiji ter uporabljali IKT-orodja, kar je tudi zelo poudarjeno,« je pojasnila Rimc Voglarjeva in omenila, da so imeli med izmenjavo tudi izobraževanje za učitelje, ki spremljajo učence iz vseh držav partneric v projektu in jih je sogovornica seznanila z delovanjem spletne učilnice eTwinning, katere ambasadorka je. Kot je še dejala, je največja dodana vrednost teh izmenjav, da se učenci družijo med sabo, ne glede na različne države, kulture, socialna ozadja, znanje angleščine itd., in pri tem pokažejo delovno vnemo in pripravljenost veliko narediti.

Na tokratni izmenjavi je bilo skupno 24 otrok (v starosti 11 do 15 let) in sedem učiteljev oz. mentorjev iz tujih držav, z domače šole jih je sodelovalo 21, osmerica učencev OŠ Velika Dolina, ki sodeluje v projektnih skupinah, pa se na vsaki izmenjavi zamenja, saj je tudi nekaj takšnih, ki počasi zaključujejo šolanje. Rimc Voglarjeva se je zahvalila tudi vsem družinam, ki so v minulih dneh gostile udeležence izmenjave, saj so se po njenem izkazale kot izjemne gostiteljice, odziv tujih udeležencev, ki so hkrati spoznavali tudi turistične znamenitosti Slovenije, pa je temu primeren – imeli so se nepozabno. »Projekt Erasmus+ ni samo plus za učence, učitelje in šolo, ampak na nek način tudi pripomoremo k prepoznavnosti naše države na turističnem področju in posledično tudi gospodarskem, saj so še posebej tuji učitelji obljubili, da v prihodnosti še kdaj obiščejo Slovenijo in naše kraje,« je še poudarila.

os_velika_dolina_zakljucna_prireditev_erasmus+ (55)

Zaključna glasbeno-pevska točka učenk OŠ Velika Dolina Vite Sambunjak in Katarine Frece

Letos oktobra je na vrsti tretja izmenjava, udeleženci projekta se bodo ponovno zbrali na Češkem, kjer se bodo ukvarjali z ekološkimi problemi in iskali ogljične odtise. Prihodnje leto se aktivnosti v okviru Erasmus+ projekta zaključijo na Poljskem.

R. R.
« Nazaj na seznam