Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Peli in pripovedovali po črneško

Objavljeno: Ponedeljek, 03.06.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Crneca vas-DPZ Pod Gorjanci-Pa zapojmo eno po crnesko (11)

Pevski zbor DPŽ Pod Gorjanci

V nedeljo, 2. junija, popoldne, natančno leto dni po odprtju obnovljenega stražnega stolpa iz časov turških vpadov, je v Črneči vasi potekal letni koncert pevskega zbora Društva podeželskih žena Pod Gorjanci, naslovljen »Pa zapojmo eno po … črneško«.

Kostanjeviške pevke, ki jih vodi Mojca Jevšnik, svoj letni koncert vsako leto pripravijo v drugem kraju v občini in tako so v minulih letih že pele po malenško, oštrško, orehovško, vodeniško in kostanjeviško. Ob prvi obletnici odprtja črneškega stolpa, ki je postal središče vaškega dogajanja, so se letos odločile za to naselje na povprečno 376 metrih nadmorske višine na sedlu med Gorjanci in Sv. Mohorjem ter zapele tudi nekaj pesmi v črneški govorici.
Crneca vas-DPZ Pod Gorjanci-Pa zapojmo eno po crnesko (14)

Omizje s sogovorniki

Ta je nekaj posebnega, saj se v njej močno čutijo vplivi uskoških prednikov, uporabljajo pa jo le v medsebojni komunikaciji, medtem ko s prišleki, kot je povedala povezovalka prireditve Melita Skušek, govorijo 'po slovensko'. V vasi, ki je nekoč poleg 'turna' in cerkve imela tudi šolo (zgrajena leta 1906 in delovala do leta 1971, njena zapuščena stavba še čaka na obnovo), trgovino, pomožno občino, dva čevljarja, tri šivilje, bognarja (popravljalec vozov, op. a.) in številne druge obrtnike, še danes veliko dajo na povezanost, sodelovanje in pripadnost skupnost, smo slišali in tudi občutili na tokratni prireditvi, h kateri je res pristopila cela vas.
 
S hudomušno zgodbo iz črneške preteklosti jo je pričela Malči Pirc, poleg nje pa so spomine na težko preteklost Črneče vasi in okoliških naselij Črešnjevec, Vrbje in Vrtača, v kateri pa je bil vedno tudi čas za pesem in druženje, s številnimi obiskovalci delili še Janez Jurečič, Marija Klemenčič, Anica Stopar, Franc Zagorc in Justina Žulič. V pogovoru s Skuškovo so povedali marsikaj zanimivega o vsakdanjiku in krajevnih običajih od rojstva do smrti, tamkajšnji šoli, bombardiranju med drugo svetovno vojno, pestri čezmejni menjavi itd. Poleg kostanjeviških pevk, ki so se jim pridružile tudi mlade pevke iz tamkajšnje šole, so se za nastop opogumili tudi domači pevci.
 
Zbrane sta pozdravila tudi župan Ladko Petretič, ki je pohvalil skrb domačinov za stolp in njegovo okolico, in zastopnik vasi v občinskem svetu Matej Kuhar, ki je dal pobudo za organizacijo prireditve.
 
P. P.
« Nazaj na seznam