Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Planinski izlet na Blegoš

Objavljeno: Torek, 12.09.2023    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
PXL_20230907_100715716
Starejša skupina pohodnikov posavskih planinskih društev je v četrtek, 7. 9. 2023, organizirala planinski izlet na Blegoš. S polnim avtobusom pohodnikov smo se odpeljali mimo Ljubljane v Poljansko dolino. 

Takoj smo ugotovili kako zelo so avgustovske poplave prizadele čudovit dolino. Številni plazovi so spremenili podobo prelepih travnikov in ogrozili poslopja stanovanjskih hiš. Skozi Poljane in Gorenjo vas smo se odpeljali v Hotavlje. Tu smo imeli malico se osvežili z osvežilnimi napitki ter nato nadaljevali do nekdanje osnovne šole v Leskovcih. Parkirali smo avtobus in se po strmi asfaltni cesti povzpeli v lepo urejeno vasico. Med travniki smo nadaljevali po makadamski cesti v smrekov gozd, ki nam je delal prijetno senco.
PXL_20230907_082433688
Med potjo smo se večkrat ustavili, se osvežili in počakali, da se je številčna skupina zopet združila. Po dobri uri hoje smo prečkali živahen hudourniški potoček ob katerem smo se še nekaj časa vzpenjali. Kmalu zatem smo prišli do travnika kjer stoji zavetišče gorske straže. Tu smo imeli daljši počitek, se osvežili in nadaljevali do Planinske koče na Blegošu. Pri planinski koči je nekaj pohodnikov zaključilo z vzponom in počakalo na kosilo. Večina pa se nas je povzpela na sam vrh Blegoša, ki nam je ob čudovitem vremenu ponujal lepe razglede na Polhograjsko hribovje, Golake, Kojco, Porezen, Julijske Alpe, Ratitovec, ter Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. Sledil je spust nazaj do planinske koče, kjer so nam pripravili okusno enolončnico in slastne sladice.
PXL_20230907_101441582
Sledil je spust nazaj po isti poti v Leskovce, kjer smo pohod zaključili. Dobro razpoloženi smo kar nekaj časa pri avtobusu klepetali in obujali spomine na čudovit planinski izlet. Na poti domov smo se ustavili v gostinskem lokalu, kjer smo se osvežili. Med vožnjo domov pa smo se pogovarjali, kam v oktobru? Ker je veliko planinskih koč v oktobru že zaprtih smo se z oskrbnikom Planinske koče na Poreznu dogovorili, da nam bo planinska koča odprta v četrtek, 12. 10. ko načrtujemo planinski izlet.

Vodja planinskega izleta: Anton Zakšek
« Nazaj na seznam
»