Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Planinski izlet na Čemšeniško planino in po bohorskih slapovih

Objavljeno: Ponedeljek, 20.03.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
izlet na cemsenisko planino - planinci (12)

Posavski pohodniki pred kočo na Čemšeniški planini

Starejša skupina pohodnikov posavskih planinskih društev je 16. 03. organizirala planinski izlet na Čemšeniško planino. Z avtobusom smo se odpeljali na izhodišče v vas Čemšenik. Lepo urejena vasica na 630 m nadmorske višine se nahaja pod strmim pobočjem Čemšeniške planine. Po kratki pripravi smo krenili po strmi, lepo urejeni poti proti vrhu.

izlet na cemsenisko planino - planinci (17)

Spremljaja sta jih dobra volja in ...

Lepo sončno vreme nam je omogočilo zanimive razglede na del Zasavskega hribovja, na katere je najvišji Kum. V gozdu smo občudovali številne spomladanske rože: teloh, zvončke, kronice, trobentice, žafran … S krajšimi postanki smo po dobri uri hoje prišli na greben Čemšeniške planine. Ponudil se nam je razgled na Zasavsko hribovje, Gorjance, Snežnik in Nanos. Še nekaj minut smo potrebovali do planinske koče, v kateri so nam pripravili pravo pojedino, joto s kranjskimi klobasami, obaro z ajdovimi žganci in štrudelj. Po fotografiranju pred planinsko kočo smo nadaljevali na najvišjo točko Črni vrh na 1204 m nadmorske višine. Sledil je
izlet na cemsenisko planino - planinci (15)

jasno vreme, ki je omogočal lep razgled.

spust v Prvine. Ob poti smo se ustavili na razgledni točki, s katere smo občudovali gorovje Kamniško-Savinjskih Alp na vhodu in Julijskih Alp na zahodu. Skozi Prvine smo se spustili do naselja Šentgotard, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal do Trojan. Tu smo obiskali po slaščicah znano gostišče, nakar smo se krenili nazaj proti domu.

Vzdušje med prevozom je bilo prijetno, navdušeni smo bili nad čudovitim izletom. Skupina, ki jo sestavljajo pohodniki s Posavja in bližnje okolice, je vse bolj povezana in vesela, da lahko sodeluje na planinskih izletih po naših čudovitih gorah.

Izlet po bohorskih slapovih

PXL_20230309_101824684
Starejša skupina posavskih planincev se je podala še na planinski izlet po bohorskih slapovih. Zbrali smo se na parkirišču Jablance, kjer smo po krajši predstavitvi načrtovane poti začeli s spustom proti Gorenjemu Leskovcu. Kmalu se je pot zravnala in potoček, ki priteka izpod Bohorja, je postal pravi potok.

Lepa pot, ki je speljana večkrat preko potoka je postala prav zabavna, za nekatere, ki so stopili ob zdrsu v globoko vodo pa skrb, kako naprej. Moški del skupine se je trudil s prinašanjem in kotaljenjem velikih skal v potok, da smo ga lahko prehodili. Dobro razpoloženi smo začeli z vzponom proti slapu Bojanca. Spet se je bilo treba znajti pri prehodu potoka, a z bogatimi izkušnjami in veščinami smo bili kos preprekam. V bližini slapa, kjer se je treba povzpeti po skali, ki je opremljena s klini, pa nam je zadnji del pred mostičkom, ki je manj zavarovan, preprečil nadaljevanje poti. Sledil je spust nazaj do izhodišča za slap Bojanca in vzpon na
PXL_20230309_072504192

Na izletu so morali premagati kar nekaj naravnih ovir

slap Pekel. Tega smo kljub nekaj blata in vej na poti uspešno osvojili. Po krajšem počitku in malici smo nadaljevali z vzponom na Puste Ložice. Tik pred vasjo smo zavili desno v smeri Ajdnih peči, do katerih je speljana lepa gozdna pot. Gre za kraško posebnost, ki si jo je vredno ogledati. Po krajšem vzponu po gozdu smo po travnikih prišli do napajališča v Pustih Ložicah, kjer smo si privoščili daljši počitek. Nadaljevali smo skozi vas in se spustili do vodnega zajetja. Ob že znanem potočku, ki priteka izpod vrha Bohorja, smo se povzpeli do slapa Ubijavnik. Sledil je še strm vzpon na grebensko pot na Bohor, po kateri smo se spustili nazaj na izhodišče v Jablance.

Zanimiv planinski izlet, ki nam je postregel z več presenečenji, je zelo dobro uspel. Bohorski slapovi v malo drugačni podobi pa zanimiva pustolovščina, ki nam bo ostala še dolgo v spominu.

Anton Zakšek, vodja izletov

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

13.12.2020 | Redakcija

Pravica do ribolova in krivolov

18.11.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih