Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Po novem začnite jutro »analogno«

Objavljeno: Sobota, 01.04.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
jutranja rutina

Foto: Canva

Se vaše jutro začne stresno? Največji del nas bi pritrdil. Včasih so že odpravljanje malih otrok v vrtce, šole ali pa razne priprave na službene poti svojevrstni podvigi. Dokazano je jutro bistveno manj stresno za naš fizični in mentalni svet, če ga začenjamo vsak dan na podoben način – z vstajanjem ob redni, določeni uri in tako, da si vzamemo vsaj nekaj minut zase.

O predlogih za popolno jutranjo rutino je napisanih veliko knjig in nasvetov, saj naj bi to, kako začenjamo dan, izjemno vplivalo na našo produktivnost, odnos do sebe in drugih v dnevu. Če jih združimo v dve usmeritvi:
  • Vstanite pol ure preden se začnejo vaši opravki
Če je le mogoče, si določite čim bolj stalno uro za vstajanje. Vsekakor upoštevajte svoje potrebe po spancu in vse jutranje naloge, a če le gre, si pol ure zjutraj rezervirajte za najbolj pomembno osebo vašega življenja, brez katere ni niti življenja niti odnosov z drugimi – zase.

Nekaterim odlično deluje pol ure, drugim že pet minut, pomembno je, da se zavestno in mirno pripravite na dan. Da se v miru pretegnete, odprete okno, popijete toplo vodo ali svoj najljubši napitek, sprostite endorfine in zbudite telo z aktivno vadbo ali kratkim sproščanjem, dihalnimi vajami, meditacijo. Predvsem pa, da pomislite na nekaj lepega, dobrega, pozitivnega, kar boste doživeli ali naredili v tem dnevu.
  • Ne glejte na pametne naprave
Pametni telefoni, televizorji in ostale naprave z zasloni nikakor niso primerni za dober dnevni start, saj so naši možgani še v stanju theta in alfa, torej delujejo na sproščenih frekvencah. Modra svetloba ekranov, seznanjanje z (neprijetnimi) novicami, pregledovanje kopice nalog za dan in raznih zahtev v elektronski pošti namreč povzročijo za pravo poplavo stresnih hormonov ter vznemirjenje telesa in uma.

Opravki bodo počakali na vas, brez skrbi. Svet s svojimi novicami tudi. Raje si v miru preberite ali zapišite kakšno lepo misel, ki naj vas spremlja v tem dnevu, na primer: »Danes bo dober dan. Danes bom miren/a. Osredotočen/a. Zdrav/a. Uspešen/a. Prijazen/a. Pristen/a …«

In potem – naj se vam čim večkrat vse te vaše lepe namere tudi uresničijo. Pa dobro jutro!

M. M.

Prispevek je objavljen na tematskih straneh Zdravi in vitalni v zadnji številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam
»