Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podarjen čas in odkrit pogovor negujeta odnose

Objavljeno: Nedelja, 04.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Druzina Bozic-Jazbec-Pirc (14)

Družinsko življenje Metke in Mitja bogatijo otroci in tudi štirinožni prijatelj.

V vasici, obdani z gozdom, travniki in polji, stoji hiša, v kateri se sliši klepet in smeh ob ogledu fotografij, na katerih je sedem otrok različnih starosti. Povezani so kot bratje in sestre, čeprav dvema izmed otrok mama ni prava mama in oče ni pravi oče, a to sploh ni pomembno, ko so skupaj, so družina, sestavljena. Metka ima iz prvega zakona sina Domna in hčer Nino. Njen partner Mitja ima iz prvega zakona prav tako dva otroka, Ajdo in Jana. V njuni skupni zvezi so se rodili še trije otroci, Lučka, Jošt in Nace.

Druzina Bozic-Jazbec-Pirc (18)

Ajda in Nina, najbolj zgovorni članici družine

»Odraščala sem na veliki kmetiji v šestčlanski družini, poleg očeta in matere imam še dve mlajši sestri in brata. Po zaključeni srednji šoli sem kmalu postala mati, imela sem 19 let, ko sem rodila sina. Dve leti kasneje je prijokala na svet še hči. S prvim možem sva se lotila gradnje hiše, saj sva za najina otroka želela le najboljše, a skupno življenje je začelo kazati prve razpoke, najini pogledi na doživljanje sveta so postajali vse bolj drugačni. Naključje je hotelo, da sem spoznala sedanjega partnerja, s katerim bova v letošnjem letu praznovala 18 let skupnega življenja. Kratki pogovori, ki sva jih imela na začetku, so postopoma preraščali v vedno daljše in ko sva ugotovila, da si želiva živeti skupaj, sva se pogovorila vsak s svojim partnerjem. Ni bilo enostavno, ni bilo lahko, a poti nazaj ni bilo več,« se spominja Metka, ki se je preselila k novemu partnerju, čigar žena se je s takrat mladoletnima otrokoma odselila. Z ločitvijo ni bilo posebnih težav, čeprav sta bila bivša partnerja prizadeta, a uspeli so se pogovoriti in sklenili so, da bodo otroci živeli vsak pri svoji materi, vendar se bodo redno srečevali in tako se med njimi tke vez, ki bogati njihovo odraščanje ter vstop v svet odraslosti.

GLASBA JE DEL DRUŽINSKEGA ŽIVLJENJA

Druzina Bozic-Jazbec-Pirc (16)

Jošt rad zaigra na kromatično harmoniko.

Najstarejši izmed sedmih otrok je Domen, ki bo letos dopolnil 24 let. Zaključuje študij živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, nekaj let se je ukvarjal tudi z borilnimi veščinami. Nina in Ajda, obe sta stari 22 let, sta močno povezani in rada skupaj preživljata prosti čas, tako da večino vikendov preživita na domu Metke in Mitje. Nina se je po zaključeni srednji kozmetični šoli odločila za samostojno pot in se odselila, a sobica v domači hiši je vedno pripravljena za njen sprejem. Ajda živi skupaj s tri leta mlajšim bratom Janom, ki obiskuje srednjo kemijsko šolo v Celju, pri materi v Sevnici. Je študentka pedagoške fakultete v Mariboru, saj želi postati profesorica razrednega pouka, a vikendi so namenjeni družinskim srečanjem v hiši njenega očeta v bližini Vrha pri Boštanju. 14-letna Lučka, 12-letni Jošt in Nace, ki bo letos dopolnil 10 let, so osnovnošolci. Lučka, ki je nekaj let vadila gimnastiko, je v GŠ Sevnica zaključila nižjo glasbeno šolo iz citer, sedaj obiskuje ure solo petja. Jošt igra kromatično harmoniko za igranje v orkestru. Glasbeno šolo sta obiskovali tudi Nina in Ajda, tako da znata obe igrati klavir.

V DRUŽINI S TREMI PRIIMKI NI NIKOLI DOLGČAS

Druzina Bozic-Jazbec-Pirc (17)

Nace in Lučka na sedežni, najljubšem družinskem kotičku

»Kdor nas ne pozna in bi sodil samo pri priimkih, bi rekel, da nismo družinski člani, a vsi živimo na istem naslovu, tako da ta podatek pove, da smo iz istega gnezda,« se vključi v pogovor Nina in nadaljuje, da je ločitev prinesla kljub prvi bolečini ob preselitvi v nov dom, veliko dobrega in otroci so staršem hvaležni za razumevanje, podarjen skupen čas, nepozabna doživetja, sprejemanje skupnih odločitev … »Pri nas imamo mini hišni svet in tako kot je sklenjeno, tako se potem naredi,« pojasni Metka, ki je otroke sprejela takšne, kot so, nikoli ni delala razlik med svojimi in njegovimi – vsi so njuni. Seveda so bila potrebna in še vedno so mnoga dogovarjanja ter prilagajanja, kdaj in pri kom bodo otroci, kdo jih bo peljal v šolo in iz nje, kdaj in kam bodo odšli na poletne ali zimske počitnice … In prav na skupnih letovanjih ob morju ali na smučišču so nastajale najbolj zanimive in zabavne zgodbe. V eni izmed njih jim je hudo neurje, ko so prvič kampirali v kampu, skoraj podrlo šotor, a ostala je nepozabna izkušnja ter spomin, kako so pomagali drug drugemu, da jim ni burja odnesla šotora na odprto morje. »Nobena igrača ne more nadomestiti časa, ki ga nameniš otrokom. To je edino, kar je nekaj vredno, podarjen čas in odkrit pogovor, tako da sem veliko z otroki, z njimi tudi zelo rada pečem različna peciva in slaščice, medtem ko je Mitja malo manj z njimi zaradi službenih obveznosti, a se potem lotimo kakšnih skupnih opravil v hiši in okoli hiše. Saj veste, teh nikoli ne manjka,« se nasmehne gostiteljica, medtem ko si otroci ogledujejo družinske slike, klepetajo in se smejijo. »Otroci so najino ogledalo,« pojasni s posebnim leskom v očeh in nadaljuje, da vsakomur pove, da ima sedem otrok, čeprav jih je rodila pet. »To je tako kot v pravljici Sneguljčica in sedem palčkov,« doda prikupno primerjavo.

Druzina Bozic-Jazbec-Pirc (2)

Mati Metka (v sredini) si rada vzame čas tako za peko slaščic kot za pogovor.

Družinsko življenje v družini Božič – Jazbec – Pirc dopolnjuje še štirinožni hišni prijatelj Žak, ki ima ob hiši svoj dom. Posvečajo se tudi vzgoji vinskih trt in pridelovanju vina, tako je Mitja član Društva vinogradnikov Sevnica – Boštanj. Metka, ki je odlična kuharica, njene torte pa so prave umetnine, je članica Aktiva žena Boštanj.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 1. aprila 2021.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam