Podboški cegu med devetimi izbranimi spominki, bronasto priznanje tudi za Raško č'bulo
Objavljeno:
Četrtek, 07.11.2019 Rubrika:
PANORAMA Redakcija

Podboški cegu
Na natečaju
Turistične zveze Slovenije za
izvirne gastronomske in kulinarične spominke v turistični regiji Panonsko-termalna Slovenija sta bila s svojima predlogoma uspešna tudi
Turistično društvo Podbočje in Turistično društvo Lovrenc Raka.Turistična zveza Slovenije je v okviru projekta
European Region of Gastronomy – Slovenija 2021 prijavila izvedbo natečajev za izvirne gastronomske in kulinarične spominke, vsako leto za eno od štirih turističnih regij. Za letošnje leto je bila izbrana Panonsko-termalna Slovenija.

Raška č'bula v lončeni posodi (desno na fotografiji)
Strokovna komisija je ocenjevala 12 kulinaričnih pripomočkov in 33 prehranskih spominkov, izbrala pa devet kulinaričnih spominkov in izdelkov s področja kuhinjske opreme, ki nas bodo v prihodnje zastopali na mednarodnih spletnih straneh. Med njimi je tudi spominek – kuhinjski pripomoček iz Posavja – spominek
»Podboški cegu – loncenosec«, ki ga je na natečaj prijavilo
Turistično društvo Podbočje, njegova avtorica pa je
Ivanka Černelič Jurečič v sodelovanju s tamkajšnjim turističnim podmladkom, ki bo prejel zlato priznanje. Z bronastim priznanjem v kategoriji kuhinjskih pripomočkov so nagradili spominek
»Raška č'bula v lončeni posodi«, ki ga je prijavilo
Turistično društvo Lovrenc Raka, izdelal pa
Alojz Kerin.
Izbrani spominki bodo
razstavljeni na Dnevih slovenskega turizma, ki bodo potekali od 11. do 13. novembra v Ljubljani, zadnji dan pa bodo njihovi izdelovalci
prejeli potrdilo, da je njihov izdelek uvrščen v izbor devetih najboljših slovenskih kulinaričnih spominkov, preden jih bodo poslali v Barcelono, pa jih bodo opremili še z
nalepkami »European Region of Gastronomy – Slovenija 2021«.
P. P.