Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podboški cegu med devetimi izbranimi spominki, bronasto priznanje tudi za Raško č'bulo

Objavljeno: Četrtek, 07.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Podboški cegu

Podboški cegu

Na natečaju Turistične zveze Slovenije za izvirne gastronomske in kulinarične spominke v turistični regiji Panonsko-termalna Slovenija sta bila s svojima predlogoma uspešna tudi Turistično društvo Podbočje in Turistično društvo Lovrenc Raka.

Turistična zveza Slovenije je v okviru projekta European Region of Gastronomy – Slovenija 2021 prijavila izvedbo natečajev za izvirne gastronomske in kulinarične spominke, vsako leto za eno od štirih turističnih regij. Za letošnje leto je bila izbrana Panonsko-termalna Slovenija.
Raka-festival raške čbule (3)

Raška č'bula v lončeni posodi (desno na fotografiji)Strokovna komisija je ocenjevala 12 kulinaričnih pripomočkov in 33 prehranskih spominkov, izbrala pa devet kulinaričnih spominkov in izdelkov s področja kuhinjske opreme, ki nas bodo v prihodnje zastopali na mednarodnih spletnih straneh. Med njimi je tudi spominek – kuhinjski pripomoček iz Posavja – spominek »Podboški cegu – loncenosec«, ki ga je na natečaj prijavilo Turistično društvo Podbočje, njegova avtorica pa je Ivanka Černelič Jurečič v sodelovanju s tamkajšnjim turističnim podmladkom, ki bo prejel zlato priznanje. Z bronastim priznanjem v kategoriji kuhinjskih pripomočkov so nagradili spominek »Raška č'bula v lončeni posodi«, ki ga je prijavilo Turistično društvo Lovrenc Raka, izdelal pa Alojz Kerin.

Izbrani spominki bodo razstavljeni na Dnevih slovenskega turizma, ki bodo potekali od 11. do 13. novembra v Ljubljani, zadnji dan pa bodo njihovi izdelovalci prejeli potrdilo, da je njihov izdelek uvrščen v izbor devetih najboljših slovenskih kulinaričnih spominkov, preden jih bodo poslali v Barcelono, pa jih bodo opremili še z nalepkami »European Region of Gastronomy – Slovenija 2021«.

P. P.
« Nazaj na seznam