Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podboški cegu med izbrano evropsko deseterico spominkov

Objavljeno: Torek, 20.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0090

Podboški cegu

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) s sedežem v Barceloni je sredi septembra spletno izvedel prvo evropsko tekmovanje gastronomskih in kulinaričnih spominkov. Med desetimi najbolje ocenjenimi spominki so kar trije iz Slovenije, med njimi tudi 'Podboški cegu', ki so ga zasnovali v Podbočju.

Mednarodna strokovna žirija, ki je zasedala v finskem Kuopiu, je izbrala deset najboljših spominkov, ki so jih na tekmovanje poslale posamezne Evropske regije gastronomije, iz Slovenije so bili to spominki, ki jih je slovenska strokovna žirija izbrala iz Termalno-panonske makroregije.
Podbočje-krajevni praznik 2019 (4)

Pri snovanju spominka je sodeloval tudi turistični podmladek OŠ Podbočje (na fotografiji ob krajevnem prazniku 2018).

Kar trije so se uvrstili med izbrano deseterico: 'Žlahtna izabela', kremni med z liofiliziranim grozdjem sorte izabela, ki ga izdeluje podjetje Mr.Bee Nike Poslek iz Slovenske Bistrice; 'Lešnikovo maslo', ki ga izdelujejo na kmetiji Košec na Ločici ob Savinji; in 'Podboški cegu'. Spominek, lično opremljeno opečnato ploščo iz žgane gline, je zasnovala Ivanka Černelič Jurečič iz Turističnega društva Podbočje v sodelovanju s turističnim podmladkom OŠ Podbočje. Njegova temeljna uporabnost je kot podstavek za vroče lonce in kozice, zato ga imenujejo tudi 'loncenosec', uporaben pa je tudi kot 'nogogrelec', 'naglavopadec' (za samoobrambo) ali 'oreholomec' (za trenje orehov). »Spet se je potrdilo pravilo, da je manj več, kar pogosto prej vidijo drugi kot mi doma!« je v reviji Turistične zveze Slovenije zapisal etnolog prof. dr. Janez Bogataj.

Kot smo poročali proti koncu lanskega leta, je bilo na natečaju Turistične zveze Slovenije za izvirne gastronomske in kulinarične spominke v turistični regiji Panonsko-termalna Slovenija poleg Turističnega društva Podbočje uspešno tudi Turistično društvo Lovrenc Raka s spominkom 'Raška č'bula v lončeni posodi'.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke

04.04.2019 | Oglas

Kako opremiti otroško sobo?