Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pogovor z Oštrčanko Ano, ki živi v arabskem Omanu

Objavljeno: Sreda, 14.08.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kostanjevica-knjiznica-Ana Pincolič-Oman (17)

Ana Pincolič (desno) v pogovoru Alenko Žugič Jakovina

Kostanjeviška enota Valvasorjeve knjižnice Krško je v torek zvečer na vrtu nekdanje Bučarjeve restavracije v Kostanjevici na Krki pripravila pogovor z Oštrčanko Ano Pincolič, ki že pet let živi in dela v Omanu, eni najbolj slikovitih dežel na Arabskem polotoku.

Zgovorna in energična Ana, ki je pred tem prepotovala večji del Evrope, nekaj azijskih, afriških in južnoameriških držav, se je pred petimi leti ustalila v puščavskem in goratem Omanu, kjer v prestolnici Muškat poučuje na mednarodni zasebni šoli. Kot je v pogovoru z vodjo kostanjeviške knjižnice Alenko Žugič Jakovina povedala številnim, ki jih je pritegnilo vabilo na pogovor, se tamkajšnji izobraževalni program precej razlikuje od našega, saj poteka po sklopih, v katerih povezujejo različne predmete. »Fokusiramo se bolj na znanje kot na neznanje,« je poudarila, ob tem pa se tudi sama razvija kot učiteljica.
Kostanjevica-knjiznica-Ana Pincolič-Oman (7)

Pogovor je pritegnil številno občinstvo.


 
Življenje v večinsko muslimanskem in kulturno povsem drugačnem Omanu ji je všeč, saj pravi, da gre za eno najbolj odprtih družb na Arabskem polotoku. Islam je zelo prisoten v vsakdanjem življenju, a ji ga doslej ni še nihče vsiljeval, mora pa seveda spoštovati določena pravila, predvsem glede oblačenja.
 
In česa se najbolj razveseli ob obisku doma? Domačih dobrot iz svinjskega mesa, maminih ajdovih žgancev, kisle juhe in segedina ter obiska vinograda, saj zelo pogreša »50 odtenkov zelene«, ki jih v Omanu ni.
 
Več o Ani iz Omana pa v eni naslednjih številk Posavskega obzornika.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce