Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pohod k azaleji na Vrhek

Objavljeno: Sreda, 15.05.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Pohod Azaleja Vrhek 2019 (9)

Vas Vrhek pri Tržišču ima eno od treh večjih rastišč zaščitene rastlinske vrste v Sloveniji, to je rumeni sleč oz. azaleja.

Na sončno soboto, 11. maja, se je okoli 100 pohodnikov od blizu in daleč zbralo pri pletenki velikanki v Tržišču. Ponovno so se nam pridružili člani Društva za zdravje srca in ožilja Posavje iz Krškega in člani Turističnega društva iz Vodic. Pohodnike je zaradi odsotnosti predsednice Milene Knez v imenu TD Tržišče tokrat pozdravila Irena Lindič.

Pohod Azaleja Vrhek 2019 (4)

Pohod so rastišča azaleje se je pričel pri znani pletenki v Tržišču.

Iz Tržišča smo odšli na pot proti Krmelju in Hinjcam. Tu je bil prvi postanek, kjer sta Milena Bregar in Majda Boštnar poskrbeli za okrepčilo, potem smo se obrnili v smer Govejega Dola in kmalu prispeli na Vrhek, kjer je pohodnike očaral prekrasen pogled daleč naokoli. V kozolčku s sodčkom »v štantu« so se pohodniki lahko okrepčali z odličnim cvičkom. Vrhovčani so ponovno presenetili in med pohodnike pripeljali poln voz dobrot, ki so jih pripravile pridne in gostoljubne roke Vrhovčank in Vrhovčanov ter članic Aktiva kmečkih žena Tržišče. Tu je pohodnike nagovoril Miro Povše, domačin, ki že vrsto let skupaj s sokrajani skrbi za rastišče azaleje. Zapeli so še Ljudski pevci iz Vrhka, na violini se je predstavila mlada nadarjena glasbenica Ema Povše. Z Vrhka smo pot nadaljevali proti rastišču azaleje oz. rumenega sleča, ki je bil ravno v polnem razcvetu. Vrhek je eno od treh večjih rastišč te zaščitene rastlinske vrste v Sloveniji. Po besedah Tanje Košar iz Zavoda RS za varstvo narave pa je skupaj zabeleženih že sedem rastišč. Rumeni sleč je v Sloveniji botanična redkost in posebnost, zato je prepovedano njeno trganje ali izkopavanje. Tanja Košar je poudarila tudi pomen biotske raznovrstnosti in skrb za naravne vire, saj v svetu dnevno izginjajo številne rastlinske in živalske vrste. Naslednji postanek je bil pri zidanici Edija Jankoviča, ki je prav tako poskrbel za okrepčilo. Na tej točki so se predstavili še čebelarji Društva čebelarjev Šentjanž in Mili Majcen iz Jeperjeka s svojimi zelišči in čaji. Lojzka Virant iz Polja pa je pokazala, kako so nekoč na kolovratu predli volno. Na poti v dolino so domačini Vrhka pohodnike povabili, da se preizkusijo v ročni košnji trave. Pohod smo zaključili pri gasilskem domu v Tržišču s toplo malico iz gostilne Ulčnik.

Za glasbeno spremljavo in prijetno vzdušje na pohodu sta poskrbela domača muzikanta Domen Kunej in Nejc Tratar ter Tone Jagodič iz Bizeljskega, ki se je predstavil na ustni harmoniki in kitari. V imenu TD Tržišče zahvala domačinom Vrhka za pogostitev in za stalno skrb za urejenost rastišča azaleja, še posebno pa Miru Povšetu, ki je tudi tokrat povezal domačine pri pripravi prijetnega srečanja na Vrhku. Zahvala tudi članicam AKŽ Tržišče in Gasilskemu društvu Tržišče za pomoč pri izvedbi tega že tradicionalnega pohoda.

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče


 
« Nazaj na seznam