Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pohod k azaleji na Vrhek

Objavljeno: Petek, 14.05.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Azaleja, Vrhek (2)

Azaleja že cveti.

V mesecu maju smo v Tržišču tradicionalno organizirali pohod k rastišču azaleje na Vrhek. Že drugo leto zapored nam omejitve zbiranja zaradi covida preprečujejo, da bi naše zveste pohodnike popeljali k tej žlahtni lepotici. Kljub omejitvam smo dogodek pripravili v virtualni obliki.

V soboto 8. maja smo se v ožji sestavi zbrali pri pletenki velikanki v Tržišču, ki je običajno izhodišče za naš pohod. Predsednica TD Tržišče Milena Knez je preko kamere nagovorila naše zveste obiskovalce. Pohod je bil tudi del projekta KŠTM Sevnica Lisička giba, ki spodbuja aktivno gibanje v naravi. Pred pohodom je na harmoniko zaigral Valentin Knez, zbrane je nagovoril podžupan občine Sevnica Janez Kukec. Naslednja točka javljanja je bila z Vrhka.

V MAJU ŠE MOGOČ OGLED AZALEJE

Azaleja še ni v polnem razcvetu zaradi hladnega vremena in pozebe, tako da je v maju še priložnost za njen individualni obisk. Azaleja je zavarovana vrsta od leta 1976, zato je prepovedano njeno trganje. Uživajmo ob pogledu na njene živo rumene in omamno dišeče cvetove v njenem naravnem okolju. Predstavnik vaščanov Vrhka, ki že leta lepo skrbijo za rastišče azaleje, Miro Povše, je izrekel upanje, da se naslednje leto srečamo v živo. Letos so uredili in posuli pot do rastišča. Vedno poskrbijo za očiščeno in pokošeno okolico. V kratkem bo postavljena tudi lesena klop, kjer bodo lahko obiskovalci posedeli v hladu bukovega gozda in žvrgolenju ptic. V goste je prišel tudi Jože Prah, gozdar, naravovarstvenik in predsednik komisije za razvoj turizma Turistične zveze Slovenije. Poudaril je, da je Slovenija res izjemna dežela z veliko avtohtonimi vrstami, bogato in raznovrstno floro in favno. Kot predstavnik TZS je poudaril pomen okoli 400 turističnih društev v Sloveniji, ki skrbijo za prepoznavnost naše dežele, urejenost naših krajev in za raznovrstne dogodke. Kljub temu da je tokratni pohod potekal le virtualno, smo v TD Tržišče veseli, da vsaj na tak način ostajamo v stiku z našimi pohodniki. Posebna zahvala vsem, ki so sodelovali pri te dogodku. Video, ki ga je posnel Stane Markovič, si lahko ogledate na facebook strani TD Tržišče, na spletni strani Turistične zveze Slovenije, KŠTM Sevnica.

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče; foto: S. Markovič, J. S. Tratar

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam