Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pohod k azaleji na Vrhek pri Tržišču

Objavljeno: Petek, 26.05.2023    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
13.5.2023 POHOD AZALEJA (21).Movie_Snapshot

Rastišče azaleje na Vrhku pri Tržišču je zaščiteno.

V soboto, 13. 5. 2023, smo v Tržišču kljub negotovi vremenski napovedi več kot uspešno izvedli tradicionalni pohod Azaleja Vrhek.

Po uvodnem pozdravu naše predsednice Milene Knez pri pletenki velikanki smo se pohodniki podali na pot proti Vrhku. Naša prva doživljajska točka je potekala na kmetiji Cveta Aupiča. Najprej so pohodniki iskali v visoki travi skrita jajčka, najditelji pa so si za nagrado prislužili našo knjigo, majčko Azaleja Vrhek in lončeno skledico našega društva. Da si po vzponu v hrib in pred spustom do rastišča azaleje malce oddahnemo, so nas pozdravile plesalke in plesalec KD Zasavski country.

13.5.2023 POHOD AZALEJA (25).Movie_Snapshot

Pohod k azaleji je popestril spremljevalni program, ki je vključeval tudi glasbo in ples.

Pri rastišču azaleje smo najprej prisluhnili Ljudskim pevcem z Vrhka, nato pa smo prisluhnili predavanju gospe Rozi Skobe, predstavnice Planinske zveze Slovenije, ki je vodila odsek za varstvo narave, sicer pa je upokojena učiteljica. Ob zidanici Edija Jankoviča so nas ponovno pozdravili KD Zasavski county. S priznanjem zlata laksarca smo presenetili Edija Jankoviča, ki si je priznanje prislužil z vsakoletno pomočjo in delom pri pripravi pohoda: od priprave prostora za doživljajske točke pri njegovi zidanici do urejanja poti in košnje pri rastišču.

13.5.2023 POHOD AZALEJA (28).Movie_Snapshot

Predsednica TD Tržišče Milena Knez je z zanimivim spominkom presenetila domačina Edija Jankoviča.

Na najvišji točki Vrhka, ob zgledno urejenem kozolčku s sodčkom in ob križu nas je pozdravil Miro Povše, predstavnik vaščanov Vrhka. V lanskem letu je Miro za svoje dolgoletno delo na področju sodelovanja pri upravljanju rastišča rumenega sleča na Vrhku prejel slovensko nagrado Natura 2000. Vsi udeleženci pohoda smo si njegovo nagrado lahko ogledali, ker pa njegovo dolgoletno delo in pomoč pri organizaciji pohoda še kako zelo cenimo in spoštujemo tudi v društvu, mu je predsednica našega društva Milena Knez izročila priznanje TD Tržišče. Članice Aktiva kmečkih žena Tržišče so za pohodnike pripravile domače kmečke dobrote, ki so jih postregle na lepo okrašenem lesenem vozu, poleg teh dobrot pa smo lahko degustirali tudi cviček z Vrhka (prispeval ga je Matija Povše) in Malkovca (Društvo vinogradnikov Malkovec). 

Pot smo nadaljevali proti sosednji krajevni skupnosti Krmelj. Preko Govejega dola smo se spustili do Hinjc, kjer sta nas pod velikim kozolcem pričakali Majda Borštnar in Danica Krištof z domačimi zeliščnimi napitki in sladkimi dobrotami. Ravno v tem času nas je na poti presenetil dež, kar pa ni pokvarilo vzdušja. Naši mladi muzikanti Oskar, Valentin in Nejc so poskrbeli, da so nas zasrbele pete, zato smo veselo zaplesali. Pod kozolcem nas je pozdravila gospa Gusta Lah, ki je v svojem nagovoru pohodnike seznanila z zgodovinskimi dogodki v Krmelju, ki jih je sama doživljala v času svojega otroštva. V spomin na ta čas je v neposredni bližini kozolca na Hinjcah postavljeno tudi spominsko obeležje.

Na naslednji točki nas je pri spominskem obeležju druge svetovne vojne tik ob glavni cesti Krmelj-Šentjanž nagovorila gospa Ana Hočevar, ki je v svojem nagovoru predstavila tudi delo Mikija Mustra, ki je nekaj časa živel v Krmelju, in njegovega očeta, ki je bil prvi zdravnik v takratni rudarski bolnišnici v Krmelju. Na poti proti središču Krmelja smo imeli postanek še v Galeriji Krmelj. Pozdravila nas je predsednica Društva Svoboda Krmelj Nevenka Flajs, ki je zelo aktivno na področju kulturnega ustvarjanja. Na ogled je bila zanimiva in lepa razstava štirih članov družine Bregar

Po topli malici  v prostorih gostišča Prehrana pri Marjani, nas je čakala le še pot do izhodišča pri pletenki velikanki in slovo od pohodnikov. Veseli smo, da so bili pohodniki navdušeni nad organizacijo in izvedbo pohoda ter se niso ustrašili negotove vremenske napovedi.

Iskrena hvala vsem, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji in izvedbi tega zares lepega pohoda, ki je - med drugim - znova povezal dve krajevni skupnosti. Lahko rečemo, da naša azaleja na Vrhku poskrbi za sinergijo človeka in narave, hkrati pa nas povezuje in zbližuje.

Milena Knez, Turistično društvo Tržišče

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»