Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Po kozjanskih sadovnjakih in Od gradu do gradu

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Po kozjanskih sadovnjakih in Od gradu do gradu V Kozjanskem parku Podsreda so z nedeljskim pohodom po kozjanskih sadovnjakih pričeli aktivnosti za obeležitev 10 let kozjanskega jabolka. Danes, 6. oktobra, pripravljajo na gradu Podsreda prireditev, ki so jo poimenovali Od gradu Podsreda do gradu Podsreda na kateri bo Zavod EkoAlt Vindol v sodelovanju s Kozjanskim parkom predstavil tretjo repliko gradu iz gline z območja Kozjanskega parka - grad Pilštanj. Na ogled bo na trgu v Podsredi, v prostorih nekdanje trgovine, tako kot tudi replika Drenskega gradu. Projekt Vindolandija - pravljična dežela gradov, se tako predstavlja z novo repliko ter hkrati napoveduje nove razsežnosti projekta. Ob tem organizirajo prevoz do Lesičnega in nato sprehod do lokacije Drenskega gradu ter do Vindola, kjer je na vrtu Zavoda EkoAlt Vindol na ogled replika gradu Podsreda.

Pot po kozjanskih sadovnjakih pa je vodila iz Podčetrtka čez Imensko gorco, mimo cerkve Svetega Filipa in Jakoba v Selah, preko Verač in Bučke gorce do Buč, čez Vrensko gorco v dolino in jamo Grusko, ki je eden najstarejših naravnih spomenikov v Kozjanskem parku. Iz Gruske so šli proti Čerčkovi domačiji na Gradišču (Zaravno), kjer sta drevesnica starih sadnih sort in kolekcijski sadovnjak Kozjanskega parka.

Pot je peljala čez osrednji del Kozjanskega parka, ki je razglašen za evropsko pomembno naravovarstveno območje Natura 2000 zaradi ogroženih vrst ptic, kot so vijeglavka, zelena žolna, pivka, veliki skovik, pogorelček, čuk in rjavi srakoper, ki jim za življenje ustrezajo prav travniški sadovnjaki. Poleg tega so ob poti številne kulturne zanimivosti in lepe razgledne točke, sporočajo organizatorji.

Foto: Barbara Ploštajner

« Nazaj na seznam