Časopis za pokrajino Posavje
26.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pohod po priljubljenih raških gričih

Objavljeno: Ponedeljek, 12.08.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Raka-pohod po priljubljenih raških gričih (10)
Društvo upokojencev Raka je tudi letos v sklopu praznika KS Raka organiziralo že tradicionalni pohod po priljubljenih raških gričih.

Po pozdravnem nagovoru predsednice društva Fanike Metelko in predsednika sveta KS Raka Primoža Šribarja jih je pot najprej  vodila do mini železnice Humek, ki sta jo brata Humek z veliko potrpežljivega dela postavila na svojem zemljišču. Kot je dejal Andrej Humek, sta s prvo železnico začela že leta 1976, leta 2003 pa se jima je porodila ideja, da bi postavili večjo in tako so 2006 pričeli z strojnimi deli vse do 2011, nakar je leta 2012 sledila otvoritev, v kasnejših letih pa so jo še dograjevali.
Raka-pohod po priljubljenih raških gričih (16)


Po ogledu in strokovni razlagi nastanka mini železnice so se napotili do Humekove kmetije, kjer je sledil po nagovoru podžupana občine Krško Silva Krošlja kulturni program in seveda okrepčilo. Pohod so nadaljevali do domačije Vršek, potem mimo raške obale na Vinji vrh do kmetije Žnidaršič in nato nazaj na izhodno točko (igrišče Raka), kjer jih je ob ansamblu Raški č'bularji čakala topla malica.

Pohoda se je udeležilo tudi 20 članov iz društva upokojence Škocjan, tako da je bilo vse skupaj okoli 74 pohodnikov. 
  
Anton Hruševar
 
« Nazaj na seznam