Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pohoda do Čehnarjeve doline letos ni bilo, delegacija položila samo venec k spomeniku na Malkovcu

Objavljeno: Petek, 07.08.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Malkovec_1avg20 (22)
Italijanski fašisti so 2. avgusta 1942 vdrli na Malkovec. Požgali so 43 hiš in gospodarskih poslopij, ustrelili 7 talcev, odpeljali drugih 6 vaščanov. Fašisti so samo v letu 1942 ubili 20 nedolžnih domačinov. Skupaj je za svobodo darovalo svoja življenja 51 Malkovčanov in okoliških prebivalcev.

V spomin na požig vasi in poboj 7 talcev 2. avgusta 1942, ki so ga zagrešili italijanski fašisti, ZB za vrednote NOB Sevnica, krajevna organizacija Tržišče, vsako leto organizira spominski pohod od spomenika na Malkovcu do Čehnarjeve doline. Letos je zaradi ukrepov »COVID-19« organiziran pohod žal odpadel. Namesto pohoda je delegacija ZB za vrednote NOB in občine Sevnica 1. avgusta 2020 položila venec k spomeniku na Malkovcu. Dogodka so se udeležili tudi domačini, ki sta jih pozdravila predsednik ZB za vrednote NOB Sevnica, krajevna organizacija Tržišče, Marjan Povšič in podžupan občine Sevnica Janez Kukec. Dogodke pred 78 leti je opisal Milan Gorjanc. Častno stražo je zagotovil 1. dolenjski spominski bataljon.

Po končani slovesnosti je nekaj udeležencev obiskalo še Čehnarjevo dolino, kjer so se med 2. svetovno vojno sprejemale pomembne odločitve, povezane z odporom proti okupatorju.

Tomaž Kužner
« Nazaj na seznam