Časopis za pokrajino Posavje
2.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poletna grajska dogodivščina 2019 v Posavskem muzeju Brežice

Objavljeno: Nedelja, 07.07.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_2732
Že peto leto zaporedoma smo v Posavskem muzeju Brežice v prvem tednu počitnic izvedli Poletno grajsko dogodivščino za naše mlajše obiskovalce – za naše »muzejčke«.

Začeli smo 26. junija, na dan, ko je Posavski muzej Brežice praznoval 70 let delovanja. Tako praznično je bil obarvan tudi prvi dan dogodivščine, ki se je pričel z jutranjim pozdravom direktorice Alenke Černelič Krošelj, razdelitvijo majic in ovratnih trakov ter našo novo pesmijo. Sledila je ustvarjalna delavnica, na kateri smo skupaj z Mio in Matejem iz LIJAmedie izdelovali like za naš skupni animirani film. Ob 11. uri smo se tudi mi udeležili slovesnosti ob 70-letnici Posavskega muzeja Brežice in odprtja večzvrstne razstave Štirje elementi: 3 – ZEMLJA. Po slovesnosti pa smo nadaljevali z izdelavo animacij za animirani film.

IMG_3502
Drugi dan smo izdelali male zastavice in veliko zastavo na letošnjo temo – element zemlja. Sledil je obisk župana občine Brežice Ivana Molana, ki nas je prijazno pozdravil in povabil na sladoled. Dan smo zaključili z ogledom naše nove razstave Štirje elementi: 3 – ZEMLJA in skovali načrte za sobotno ustvarjanje grajskega zeliščnega vrta.

Petkovo jutro smo pričeli s prepevanjem pesmi letošnje Poletne grajske dogodivščine, nadaljevali s peko prav posebnih palačink pod vodstvom Jožeta Grajžla – Kuhna na kolesih in obiskom kustosov ter ogledom grajske kleti. Po malici smo nadaljevali z drugim delom izdelovanja animiranega filma, hkrati pa smo sprejemali že prve predmete za našo skupno razstavo Muzejčki in zemlja.

Predzadnji dan Poletne grajske dogodivščine smo se zbrali ob 18. uri in pričeli z delavnicama recikliranja plastenk – preoblikovali smo jih v rožice – in izdelovanjem lesenih čolničkov, s katerimi smo tudi tekmovali. Po večerji smo nadaljevali z zasaditvijo grajskega zeliščnega vrta in postavitvijo naše skupne razstave Muzejčki in zemlja. Za konec nas je na nočnem pohodu skozi grad presenetila še gospa Ana Maximila Valvasor (Sonja Levičar, projekt JSKD OI Krško), druga žena Janeza Vajkarda Valvasorja, in nam predstavila življenje na prelomu iz 17. v 18. stoletje, ko je ustvarjal tudi avtor poslikave naše Viteške dvorane Frančišek Karel Remb. Dan se je zaključil okoli 23. ure, ko smo vsi skupaj zaspali za grajskimi zidovi.

Zadnji dan Poletne grajske dogodivščine smo pričeli z delavnico lončarstva ter pripravo mareličnih cmokov za starše in udeležence dogodivščine. Spretnosti in veščine ene najstarejših obrti nam je na lončarskem vretenu prikazal Alojz Kržan, marelične cmoke pa smo skupaj z udeleženci izdelovali s pomočjo kuharjev Gostilne Kunst. Hkrati pa so »muzejčki« dokončali svojo razstavo.

Poletno grajsko dogodivščino smo zaključili s krajšo predstavitvijo staršem, na kateri nas je presenetil tudi obisk slikarja, avtorja poslikav Viteške dvorane, Frančiška Karla Remba (Filip Černelč, projekt JSKD OI Krško). Sledil je ogled naše skupne razstave, za konec pa so se »muzejčki« v družbi svojih staršev posladkali z mareličnimi cmoki. Tako se je s skupnim druženjem uspešno zaključila še ena Poletna grajska dogodivščina.

Vir: Posavski muzej Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna