Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poletna grajska dogodivščina ter počitniške aktivnosti za otroke in mlade v občini Brežice

Objavljeno: Petek, 01.07.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Poletna grajska dogodivščina2022_skupna

Udeleženci Poletne grajske dogodivščine z županom

Poletna grajska dogodivščina, ki jo v času počitnic izvaja Posavski muzej Brežice, je ena od 19 počitniških aktivnosti, ki jih izvajajo društva ter javni zavodi in ki jih sofinancira Občina Brežice v sklopu javnih razpisov. V času ustvarjalnih delavnic na grajskem dvorišču  je otroke obiskal župan Občine Brežice Ivan Molan. Otroci so se predstavili s petjem himne in povabili župana, da se podpiše na zastavo, ki so jo sami izdelali. Občina Brežice vsako leto sofinancira tudi letovanje otrok v Nerezinah, v letu 2022 bo s pomočjo občine na morju preživljal počitnice 101 otrok.

Štiridnevna dogodivščina z nočitvijo v gradu
 
Župan na obisku
Vodja Poletne grajske dogodivščine, likovna pedagoginja v Posavskem muzeju Brežice Anja Medved (zvočna izjava) pravi, da se delavnic, ki trajajo štiri dni, udeležuje 40 otrok v starosti od 6 do 12 let. Najraje se delavnic udeležijo mlajši otroci, večji pa z veseljem prevzamejo tudi vlogo prostovoljcev in pomagajo pri izvedbi delavnic, je dejala. Vzdušje je prijetno in sproščeno, saj otroci radi spoznavajo nove stvari. Zanimive delavnice, ki se ne ponavljajo, pa izhajajo iz razstav muzeja, povezujejo se tudi z Viteško dvorano. Letos potekajo delavnice na različne teme – cvetje in izdelava šopkov, otroci so se preizkusili tudi v izdelavi srčeve pletenice iz testa po vzoru Marjance Dobnikar, v povezavi z vsebino razstave Kruh, potice in kolači so spoznavali žita, v sklopu zgodbe o Ajdih iz Posavja pa postopek tkanja. Po dveh letih bodo udeleženci spet deležni posebnega doživetja – noč pred zaključkom dogodivščine bodo prespali v gradu.
 
Počitniške aktivnosti za kakovostno preživet prosti čas
 
Po besedah župana Občina Brežice redno namenja sredstva za sofinanciranje organiziranih počitniških dejavnosti otrok, saj se zaveda pomena kakovostno preživetega prostega časa otrok in mladine, še posebej v času počitnic. Pester program zajema številne aktivnosti na področju športa (plavanje, kajak, planinstvo, badminton, golf, atletika, ples), oratorij in ustvarjanje ter kulinarične delavnice. Približno 120 otrok pa se bo v treh terminih udeležilo Tabora aktivnih doživetij, ki poteka v organizaciji Zavoda za šport Brežice in v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Viva klubom Brežice ter brežiškimi športnimi društvi.

Letovanje za otroke

S pomočjo sredstev javnega razpisa za sofinanciranje programov in projektov na področju zdravstva in socialnega varstva za leto 2022 Občina Brežice sofinancira in s tem omogoči letovanje na morju v sodelovanju z izvajalcem letovanja, Zvezo prijateljev mladine Krško. Občina s pomočjo osnovnih šol spodbuja predvsem socialno ogrožene družine, da izkoristijo možnost za letovanje otrok, ki jo dobijo s priporočilom pediatra (91 otrok). Brežiška občina nadaljuje tudi z leta 2016 začeto prakso, da dodatno zagotovi letovanje desetim socialno ogroženim otrokom, ki sicer nimajo zdravstvene indikacije.

Vir: Občina Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

29.10.2020 | Redakcija

Postrv po babičinem receptu

30.12.2021 | Redakcija

Iskanje skritega zaklada

26.11.2020 | Redakcija

Ribe so lovile v vrečo iz jute