Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poletna joga v parku

Objavljeno: Sreda, 27.07.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IDY1_1

V idiličnem grajskem parku poteka vadba joge vsak torek.

Čas, ki ga namenimo sebi, je dragocen in ena izmed vadb na prostem, ki omogoča, da se posvetimo sebi, je v poletnih mesecih vadba joge na prostem. Vadba po sistemu Joga v vsakdanjem življenju poteka ob torkovih poznih popoldnevih v sevniškem grajskem parku in ob četrtkih v parku pri Valvasorjevi knjižnici v Krškem.

V Sloveniji se že vrsto let v poletnih mesecih izvaja t. i. Joga v parku. Gre za prijeten in lahkoten način vadbe joge po sistemu Joga v vsakdanjem življenju. Vadba je zastonj in se izvaja zunaj, na prostem, na primernih mestih – običajno v mestnih parkih in parkih ob gradovih pa tudi na drugih mirnih lokacijah. Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na starost, spol, versko prepričanje … Potrebujemo le primeren prostor in željo po vadbi. Obleka naj bo lahka, ohlapna in raztegljiva, po možnosti iz naravnih materialov. Priporočljiva je tudi primerna vadbena podloga.

Jogijske asane izvajamo umirjeno, sproščeno in s pozornostjo na dihanje, gibanje ali/in določen del telesa. Pomembna je tudi skladnost gibanja in dihanja. Vadbe jogijskih asan nikakor ne začnemo v naglici, saj bo takrat naša pozornost usmerjena zgolj na to, kako umiriti dih. Ravno tako ni primerno začeti z vadbo takoj po obilnem obroku, ko je večina naših moči usmerjena v presnovo in prebavo. Pri vadbi upoštevamo zdravstveno stanje telesa ali določenih delov telesa. Za vadbo joge si je pač treba vzeti nekaj časa, ne gre kar »na vrat, na nos«. Po vadbi bomo prijetno presenečeni nad svojim dobrim počutjem, zbranostjo in mirnostjo.

Sistematična in redna vadba joge nam pomaga pri usklajevanju, uravnovešanju našega življenja. Različne jogijske tehnike nam omogočajo ohranjati zdravje in čistost, tako na fizičnem kot tudi na mentalnem, čustvenem in duhovnem nivoju. Vadba joge je mnogo več kot le telovadba ali bolj ali manj zahtevne aerobne vaje. Vaditi jogo pomeni se zavedati, kaj pomeni biti človek in se naučiti prevzeti odgovornost za svoje misli, besede in dejanja.

Pridružite se prijetni prijetni enourni vadbi joge na prostem v toplih poletnih večerih med 19. in 20. uro v mesecu juliju in avgustu v sevniškem grajskem parku in v parku v starem krškem mestnem jedru.

S. R./M. D.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»