Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poletne delavnice v kostanjeviški galeriji

Objavljeno: Torek, 16.07.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
GBJ-poletne delavnice (1)
V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki smo poletne počitnice začeli s serijo delavnic Poletje pod lipami in sicer so otroci takoj po koncu šole ustvarjali na slikarski delavnici.

Na tridnevni delavnici, ki jo je vodila akademska slikarka Mateja Kavčič, so si otroci ogledali občasno razstavo IRWIN: Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Heroji 1941-1945 v nekdanji samostanski cerkvi ter se seznanili z osnovnimi načeli slikanja portreta. Nato se začeli z ustvarjanjem avtoportreta, ki so ga na koncu tudi uokvirili in podpisali z žigom.
GBJ-poletne delavnice (2)


V prvem tednu julija smo nadaljevali z že  tradicionalno kiparsko delavnico, ki jo je vodil likovni pedagog Valter Rabič.  Udeleženci so se spoznali s potekom nastanka kiparskega izdelka, od skice do končnega izdelka. Letos so ustvarjali v siporeksu, navdih za motiv pa so poiskali v naravi. Tako so nastali kipi živali in naravnih pojavov. Končni izdelki bodo še cel julij na ogled pod arkadami pri pedagoških prostorih v Galeriji Božidar Jakac.
GBJ-poletne delavnice (3)


Že tretje leto je v sodelovanjem z DZMP – Društvo zaveznikov mehkega pristanka in Luksuz produkcijo potekala filmska delavnica za mlade. Na enotedenski delavnici so se mladi udeleženci spoznavali s procesi in orodji potrebnimi, da nastane film. Tako so sami pripravili scenarij za film, ga posneli ter na koncu še zmontirali, pri tem pa so jim pomagale mentorice in EVS prostovoljke iz DZMP. Zadnji dan so za svoje filme izdelali plakate in obiskali Odprti atelje slikarke Mateje Kavčič, kjer so ustvarjali z naravnimi materiali.

Poletne ustvarjalnice smo zaključili z Igralnicami v Forma vivi, kjer so se otroci sprostili v Parku skulptur Forma viva, ki obkroža Galerijo Božidar Jakac. Z mentorjema, glasbenikoma Ano Kravanja in Samom Kutinom so odkrivali čarobne svetove cirkusa in klovnade, podali so se na potovanje po gozdu, kjer so gradili hiške, pekli čapate na odprtem ognju in izdelovali glasbene inštrumente iz naravnih in recikliranih materialov. Delavnice so potekale v okviru projekta Zelena doživetja Posavja – ReviZen.

Vir: GBJ, foto: Maruša Lapuh
« Nazaj na seznam