Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Policist PP Krško Drago Butara tudi letos pomaga na Krku

Objavljeno: Sreda, 10.08.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG-08a69f5963b91dca913c8672e8a501eb-V

Policista PP Krško Draga Butaro je naloga pomagati hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti doletela že tretjič.

Tudi v tem letu se na vrhuncu turistične sezone, med 17. julijem in 18. avgustom, trije slovenski policisti nahajajo na Hrvaškem, kjer svojim hrvaškim kolegom pomagajo pri postopkih s slovenskimi turisti. Med njimi je že tretjič doslej Drago Butara, vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Krško, ki dela na območju PU Primorsko - Goranska, na Policijski postaji Krk.

Poleg Butare sta na Hrvaškem tudi Darko Pavlič, vodja izmene na Postaji letališke policije Brnik, ki službuje v Pulju, in Drago Buček, vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Gornji Petrovci (PU Murska Sobota), ki svoje naloge izvaja v Novalji.

Napoteni policisti na Hrvaškem sodelujejo pri policijskih dejavnostih v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočajo hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter jim dajejo pojasnila glede policijskih postopkov. Pri svojem delu nosijo uniformo slovenske policije in niso oboroženi, prav tako ne izvajajo policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

IMG-f706e5a90a64502765f4d1f046acfc0c-V

V času njegovega službovanja je na otoku Krk dopustovala tudi predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič.

Slovenski državljani se lahko nanje obrnete preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali preko posameznih policijskih postaj, kjer bodo policisti delovali, torej policijskih postaj Pula, Krk in Novalja.

Po preteklih izkušnjah sodeč se tudi letos pričakuje, da bodo policisti angažirani predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa, kaznivimi dejanji idr. Pri obravnavi slovenskih državljanov bodo tako v postopkih, kjer bo treba pridobiti določene informacije za uspešen zaključek postopka, opravljali poizvedovanje preko evidenc policije, tako za osebe kot vozila, ter jih posredovali hrvaškim policistom. Hkrati bodo slovenske turiste seznanjali s preventivnimi nasveti glede varovanja njihovega premoženja med dopustovanjem v tujini.

V projektu Varna turistična destinacija slovenska policija sodeluje od leta 2011. Prednost prisotnosti slovenski policistov med poletno turistično sezono je predvsem v tem, da so morebitni policijski postopki s slovenskimi državljani krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo.

Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti lahko podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Gre za podobno obliko sodelovanja policij, kot je sodelovanje v zimski turistični sezoni, ko slovenskim policistom na smučiščih pomagajo tudi hrvaški kolegi.

R. R., vir: GPU, foto: GPU in osebni arhiv D. B.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Recept za ribji namaz s fižolom

14.05.2020 | Redakcija

Popotovanje v knjižni barok