Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Popotovanje po Posavju ob 20-letnici Posavskega obzornika

Objavljeno: Nedelja, 05.11.2017    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSCN2237

V sončnem sobotnem dopoldnevu prijazen sprejem na sevniškem gradu.

Uredništvo Posavskega obzornika je ob letošnji 20-letnici izhajanja regionalnega časopisa pripravilo v včerajšnji sončni jesenski soboti nagradni izlet za 24 izžrebanih bralk in bralcev najbolj branega časopisa v Posavju, ki so sodelovali v nagradnem kvizu.

DSCN2316

Na izletniški kmetiji Roštohar je pričakal obiskovalce harmonikarski orkester Boštjana Povšeta.

Po sprejemu udeleženk in udeležencev nagradnega izleta ter ogledu prostorov uredništva v krškem hotelu City, kjer so pred večerno tekmo z NK Krško gostovali tudi nogometaši NK Maribor, tako da so nekateri z veseljem poklepetali s kapetanom mariborskega moštva Marcosom Tavaresom in še nekaterimi drugimi igralci ter se z njimi tudi fotografirali, se je začela vožnja s turističnim panoramskim avtobusom brežiške turistične agencije Visit Posavje.

DSCN2385

Voden ogled HE Brežice je nudil tudi zanimiv pogled na reko Savo.

Pot je vodila v Sevnico, kjer je obiskovalke in obiskovalce na sevniškem gradu sprejel turistični vodnik Ciril Dolinšek, oblečen v oblačila grajskega skrbnika. V grajskem parku je goste nagovoril grof Moscon, ki ga že vrsto let odlično upodablja Sinjo Jezernik. Dodatna popestritev v sobotnem dopoldnevu je bil nastop plesne skupine društva Sevniški graščaki, ki ohranja in oživlja tudi z oblačili ter s plesom utrip nekdanjega življenja na gradovih in s tem prispeva delček k boljšemu poznavanju preteklosti. S svojo zunanjo in notranjo podobo je navdušila t. i. vrtnarjeva vila, ki stoji na na jugozahodnem robu lepo obnovljenega grajskega parka, od koder se širi lep razgled na grajski vinograd, staro mestno jedro in dolino reke Save. V grajski vinoteki je zgodbo o modri frankinji predstavil Rok Petančič, svetovalec za kulturo na KŠTM in sommelier. 

DSCN2418

Na Drnovem so lepo vidne razvaline antičnega mesta Neviodunum.

Na izletniški kmetiji Roštohar
, ki leži v vasi Selce nad Blanco, sta pripravila z domačim prigrizkom, medico in rujno kapljico prijetno dobrodošlico lastnika Karolina in Jožef Roštohar. Kmetija Roštohar, ki je tudi ena izmed ponudnikov ob Bizeljsko-sremiški vinski cesti, je ena prvih kmetij v Posavju, ki je začela z lastno proizvodnjo suhih mesnin. Poleg odličnih suhomesnatih dobrot na kmetiji radi postrežejo tudi z dobro domačo kapljico. Kmetija Rostohar je tudi izhodišče za ogled štirih slapov, ki izvirajo izpod Bohorja ter »apnenice«, peči, kjer so žgali apno. Za dodatno dobro razpoloženje je poskrbel še harmonikarski sestav učenk in učencev glasbenika Boštjana Povšeta iz Dolenjega Leskovca, tako da so se nekateri prepustili tudi plesu.

DSCN2423

Baročna kapucinska knjižnica, ki je del Valvasorjeve knjižnice Krško, hrani tudi knjige iz 16. stoletja.

Dobro razpoložena družba je nato nadaljevala s panoramsko vožnjo v brežiško občino, kjer so si potnice in potniki z velikim zanimanjem ogledali pred kratkim uradno odprto Hidroelektrarno Brežice v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi, ob kateri je nastalo tudi največje posavsko akumulacijsko jezero z urejenimi brežinami in štirimi manjšimi otoki za ptice.

Navdušil je tudi obisk Posavskega muzeja Brežice, katerega spodnji del je trenutno v prenavljanju, saj želijo urediti prostor za sprejem obiskovalk in obiskovalcev ob vhodu v notranjost gradu. Alenka Černelič Krošelj, v. d. muzeja, je predstavila nekaj stalnih in občasnih zbirk, ki govorijo o življenju, delu in ljudeh v preteklosti. V muzejski vitrini je našla posebno mesto Dalmatinova Bibilija, na predvečer dneva reformacije in njeni letošnji 500-letnici pa so odprli še stalno razstavo Dediščina posavskih protestantov, na zanimiv način je predstavljena posavska vodna pot, veličastna viteška dvorana je tudi tokrat jemala dih ...

Kratek postanek je sledil na poti iz Brežic proti Krškem. Na Drnovem, kjer so ohranjeni ostanki nekdanjega rimskega pristanišča Neviodunum je sledilo še skupinsko fotografiranje in nato pot do Valvasorjeve knjižnice Krško, kjer je bibliotekarka Polona Brenčič odprla vrata kapucinske knjižnice, v kateri so tudi lepo ohranjene knjige iz 16. stoletja (med njimi jih je nekaj tudi iz obdobja reformacije). V krški knjižnici imajo urejen tudi poseben prostor oz. »muzej v malem« z naslovom Speedway v Sloveniji. To je edina tovrstna javno dostopna zbirka v Sloveniji. V njej so na ogled številni predmeti, ki so pomembni za odvijanje dirk – od opreme voznika, motorja in delov opreme, do startnih številk, pokalov in priznanj ter marsikaj drugega. Za vsakim predmetom v zbirki se skriva zgodba o več kot polstoletni zgodovini slovenskega speedwaya, o posameznih voznikih in o preteklih dogodkih, ki so oblikovali ta poseben in zanimiv šport.

Zaključek vsebinsko zanimivega in razgibanega sobotnega dne se je zaključil v krški pivnici Apolon, v kateri so nekateri strnili tudi svoje vtise. Med njimi je bila tudi najstarejša udeleženka, 89-letna Elka Grilc iz Sevnice: »Pred odhodom na nagradni izlet sem bila malce zaskrbljena, ker sem šla sama, a hitro sem našla sogovornico, tako da je bila vožnja s panoramskim avtobusom prijetna, sam program in izbor ogledov pa je bil nad pričakovanji. Občudujem moč in energijo ter povezanost ekipe Posavskega obzornika, ki nam je vsem dala ogromno. Iz srca hvala.«

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki