Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavca začenjata novo misijo – Danube Bubka bar tour

Objavljeno: Petek, 09.08.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Peter Furlan in Silvo Šitnik z Giannijem Kostevcem pred odhodom

Peter Furlan in Silvo Šitnik z Giannijem Kostevcem pred odhodom

Po uspešni lanskoletni kolesarski turneji »Bubka bar Tour od Triglava do Vardara«, ko sva v 10 dneh prekolesarila 1500 km, sva si letos zadala nov cilj. Prekolesariti želiva 3300 km ob reki Donavi, drugi najdaljši evropski reki, za Volgo.

Štartala bova v Schwarzwaldu na jugozahodu Nemčije, nakar naju čaka 3300 km dolga pot proti vzhodu, do izliva v severnem delu Črnega morja. Izvirni del Donave tvorita dva potoka, Breg in Brigach. Izvir potoka Breg na nadmorski višini 1078 m je uraden izvir Donave, v kraju Furtwangen. Tu bova v soboto, 10. avgusta, zjutraj štartala na najino novo misijo. Na kolesarski poti bova prečkala 10 držav: Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Srbijo, Bolgarijo, Romunijo, Moldavijo in Ukrajino. Za cilj sva si zadala, da dnevno prevoziva 150 do 170 km, tako da bi celotno potovanje trajalo od 20 do 25 dni.

zemljevid

Zemljevid poti, ki jo bosta prekolesarila

Na poti naju čaka skupno 25.000 m vzponov in približno toliko spustov. Potujeva sama, vso opremo za kampiranje, rezervne dele in priročno kuhinjo voziva s sabo na kolesih.

Donava ima s svojimi tokom skozi osrčje Evrope osrednji zgodovinski, gospodarski in kulturni pomen za srednje- in vzhodnoevropske narode.

Namen kolesarjenja je spoznavati nove pokrajine in ljudi ter širiti dobro voljo in pozitivno energijo, skozi osrčje Evrope.

Silvo Šitnik in Peter Furlan
« Nazaj na seznam