Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavske glasbene novičke: naj evrovizijske pesmi, Azalea in Deri po Brešcah!

Objavljeno: Četrtek, 28.05.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Evrovizija
Izglasovali smo najljubšo slovensko evrovizijsko pesem; Azalea z novo polko; Brežice nazaj na zemljevidu metala v Sloveniji.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je pred dvema mesecema sporočila, da odpoveduje Evrovizijo, nato pa razveselila oboževalce z njeno alternativno različico. Na TV Slovenija so ob tej priložnosti predstavili vseh 25 slovenskih evrovizijskih skladb (foto: RTV Slovenija). Po izboru glasov 30.000 ljudi se je na prvo mesto slovenskih pesmi za Evrovizijo uvrstila skladba Maje Keuc No One. Sledile so Sestre, Maaraya, na četrtem mestu pa naša Nuša Derenda s skladbo Energy. Slovenija je kot samostojna država na Pesmi Evrovizije prvič nastopila leta 1993, najbolj pa smo se zmagi približali dvakrat, in sicer leta 1995 s pesmijo Darje Švajger Prisluhni mi in nato še leta 2001 z omenjeno Energy. Ne pozabimo, voditelj Nejc Šmit je ob tem edinstvenem izboru napovedal, da se bo letošnja predstavnica Ana Soklič predstavila na Evroviziji 2021, vendar z drugo pesmijo.

Azalea
Ansambel Azalea (foto: osebni arhiv), kjer igra tudi posavski glasbenik Gregor Sotošek, predstavlja novo skladbo, polko, ki nosi naslov Srce ne ve za čas. »V prvem planu je namen (kot vsake) polke, da vas bodo ob njej zasrbele pete, da vam bo pospešila bitje srce in razprla usta. Vseeno pa se bo lahko z novo energično bombo poistovetil marsikateri par. Saj vemo; biti dolgo skupaj, leta beže, gubice krasijo oči, pas smo malo preveč razpeli, včasih tudi dvom o tem, ali nas ima še vedno rad ... Vse to nam je znano. A če je vse prav, srce ne ve za čas, zato so vsi dvomi odveč. Naj povemo, da smo veseli in ponosni, da se je prvič vsega tega dela z nami lotil naš nov harmonikar Matevž Sodič – sedaj lahko presodite njegovo delo,« so ob predstavitvi skladbe in novega člana, ki prihaja iz Brežic, zaupali javnosti. Omenimo, da je tik pred epidemijo ansambel posnel še videospot.

Deri po Brešcah 20 sobota-107
Od največjega metal dogodka v Posavju minili že trije meseci, a žal smo v teh časih nanj kar malce pozabili. Govorimo seveda o festivalu Metal vikend: Deri po Brešcah!, ki je potekal 28.  in 29. februarja v MC Brežice. »Če bi ta festival želeli izvesti en teden kasneje, bi zaradi koronavirusa odpadel. Za las smo ujeli svet pred to pandemijo, ko smo se lahko še brezskrbno družili na koncertih. Nastopi so se odvijali v dvorani Mladinskega centra, kar 15 izvajalcev se je odzvalo povabilu! Nastopile so slovenske metal skupine Inkubator Bukator, Ways of a Heretic, Purpen, Grob, Sober Assault, Marax, Zaria, Eruption, Noctiferia, Big Bad Wolf, Vulvathrone, Seventh Station (foto: Luka Rudman), SkyEye, Armaroth in The Canyon Observer,« so nam zaupali organizatorji, MC Brežice in DŠB, medtem ko sta idejo zanj dobila Timotej Pavlin in Dmitri Alperovich. »Ta dogodek je nedvomno postavil Brežice nazaj na zemljevid metala v Sloveniji. Deri! bi sčasoma znala postati stalna fraza metalcev v Sloveniji, ob njej pa se bodo spomnili na ta festival in naše mesto,« smo še izvedeli.

S. U.
 
« Nazaj na seznam