Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavskemu muzeju Brežice ob jubileju: ovitek, osebna znamka in poštni žig

Objavljeno: Sreda, 30.10.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Brezice-Verigar-razstava-70 let PMB (3)

Poštni ovitek z upodobitvijo Ive in Franja Stiplovška

Društvo zbirateljev Verigar Brežice je v ponedeljek, 28. oktobra, na dan praznika občine Brežice, na Pošti Brežice pripravilo posebno razstavo, posvečeno 70-letnici Posavskega muzeja Brežice.

Za postavitev razstave sta zaslužna verigarja Vekoslav Krahulec, ki je oblikoval priložnostno znamko in poštni žig, in Franjo B. Gregl s postavitvijo panoja poštnih pošiljk s predfilatelističnimi žigi, ko še ni bilo znamk (npr. 21. 1. 1840 Rann).

Za obeležitev jubileja je bilo izdanih 70 opremljenih poštnih ovitkov (v levem kotu spodaj z upodobitvijo znanih muzealcev Ive in Franja Stiplovšek), 1500 naročenih osebnih znamk (motiv Evropa iz Viteške dvorane K. F. Remba okoli leta 1703) in priložnostni poštni žig (motiv znamke Pošte Slovenije, slednjega je izdelala Pošta Slovenije).
Brezice-Verigar-razstava-70 let PMB (16)

Odprtja razstave so se udeležili tudi otroci z Jesenske grajske dogodivščine.Z direktorico muzeja Alenko Černelič Krošelj in sodelavci so se otvoritve udeležili otroci, ki so bili 28. in 29. oktobra udeleženci Jesenske grajske dogodivščine, mladi muzejčki pa so na ta način počitniški program dopolnili tako, da so na pripravljene ovitke z naslovi dobili poštni žig z motivom osebne znamke in datumom 28. 10. 2019, naslovniki pa so s tem datumom tudi prejeli ovitke oziroma kuverte.

N. J. S.
« Nazaj na seznam