Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski glasbeniki v času epidemije: Anja Kramar in Adrijana Jelen

Objavljeno: Petek, 13.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Med področji, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela, je zagotovo glasba in prav nič še ni videti, da bi se glasbenikom in pevcem obetali boljši časi. V letošnjem letu so, z izjemo krajšega poletnega obdobja, zaradi protikoronskih ukrepov ostali praktično brez tistega, kar imajo najraje – nastopov v živo. Kako preživljajo to težavno obdobje in kako bo to spremenilo glasbeni svet, smo vprašali nekaj posavskih glasbenih ustvarjalcev. Tokrat objavljamo odgovore Anje Kramar in Adrijane Jelen.

Anja Kramar: Epidemija je terjala prilagoditev

Anja Kramar slika

Anja Kramar

Poklic pedagoga in glasbenika se prepleta z nenehnim prilagajanjem, pravi krška pevka, glasbena pedagoginja in učiteljica petja Anja Kramar, ta vrlina pa je med epidemijo dosegla pomembno mesto v preživetju glasbene kulture. »Predvsem v marcu je bilo največ časa namenjenega vložku v komunikacijo, kar pomeni nadgradnjo tehnologije in uvajanje uporabnikov na nov način dela. V vlogi učiteljice glasbe so se izzivi vrstili predvsem na področju velikega števila otrok, ki obiskujejo šolski zbor, v pevskem studiu pa je bilo več dela z nastavitvami zvoka, načini, kako se izogniti zamiku v prenosu zvoka, ter na sploh z novimi metodami poučevanja petja. Strokovni in družbeni elementi mojega poklica so posledično privedli do potrebe po različnih oblikah snemanja – od kratkih posnetkov, ki so namenjeni poučevanju in objavah na socialnih medmrežjih, do snemanj, ki so se iz snemalnih studiev premaknila v zasebne delovne prostore,« pripoveduje.

Tako v šolstvu kot v pevskem poklicu je epidemija preverila sposobnost prilagoditve, učljivost in disciplino vseh udeleženih v dnevne procese, saj so se zaradi negotovosti vseh dogodkov roki za pripravo na nastope bistveno skrajšali, hkrati pa je bilo treba nekatere termine ustrezno nadomestiti oziroma odpovedati. »Kot solistka sem med poletjem imela nekaj nastopov z manjšim številom obiskovalcev, žal pa ukrepi niso dopuščali izvedbe nastopa učencev iz pevskega studia. Po drugi, svetlejši plati so v času karantene socialna omrežja omogočila raznovrstno ponudbo t. i. koncertov iz dnevne sobe, ki so izvajani v živo, brez popravkov in dodatnih poskusov, s čimer se je glasbi do neke mere povrnilo kvaliteto in atraktivnost,« opiše obe plati letošnje zgodbe.

Sicer pa Kramarjeva meni, da prihodnost glasbene stroke ni odvisna od epidemije, temveč od razvoja družbe: »Dokler bo obstajala kulturna zavest, bo ostajala tudi civilizacija, le odgovore na strokovna vprašanja zaupajmo znanosti. Kot vsi glasbeniki pa si seveda želim, da se življenje čimprej postavi nazaj na normalne tire in se nujno potrebno kulturno dogajanje ponovno oživi.«
 
Adrijana Jelen: Mračno obdobje za glasbenike

Adrijana Jelen

Adrijana Jelen

»Leto 2020 je bilo zame po dolgem času leto brez samostojnega koncerta. Nikoli prej se nisem s takim veseljem odzivala na povabila na nastope kakor letos. Tista ena ali dve skladbi, ki sem jih vsake toliko časa odpela na kakšni prireditvi, sta mi res veliko pomenili. Stati na odru se je zdelo neprecenljivo. In bilo je,« je svoje leto strnila Brežičanka Adrijana Jelen (prej Lorber). A po drugi, 'always look on the bright side of life' strani, je bil to zanjo 'darilni paket', poln pripomočkov za (glasbeno) ustvarjanje. »Kar naenkrat se je ritem navadnega vsakdana ustavil in me zaprl v sobo z vsemi mojimi idejami in muzami, za katere si prej nisem znala vzeti časa,« pravi.

Na vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost glasbe, odgovarja, da se nam (če sodi po sebi) morda obeta veliko nove glasbe, izidov albumov, videospotov in mogoče celo novih izvajalcev. »Kar pa se tiče koncertov in ostalih kulturnih dogodkov, je to mračno obdobje ne samo za umetnike, temveč za vse delavce v tej industriji. Vedno več je sicer spletnih koncertov in podobno, pa vendar to rešuje samo majhen delček problema. Ker mi glasba ne predstavlja glavnega vira prihodka, tega sama ne čutim v tolikšni meri, pa vendar se zavedam, da je situacija zelo resna in za marsikoga nepredstavljivo stresna. Veliko ljudi sem v tem norem koronskem času slišala reči: 'Ko bo vsega tega konec, bom šel na vse koncerte!' Upamo lahko, da bo res tako,« zaključi.

P. P.

To je del članka, objavljenega v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam