Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski glasbeniki v času epidemije: Brigita Šuler in Robert Petan

Objavljeno: Petek, 27.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Zaradi dobrega odziva tako na posavski glasbeni sceni kot med našimi bralkami in bralci smo v Posavskem obzorniku objavili še drugi del razmišljanj posavskih glasbenikov in pevcev o njihovem delu v času epidemije ter o tem, kako bo to po njihovem mnenju vplivalo na prihodnost sveta glasbe.

Zelo pogreša nastope v živo

Brigita Šuler

Brigita Šuler

'Koronsko' leto seveda vpliva tudi na delo pevke Brigite Šuler, ki je bila, kot nam je povedala, nazadnje na odru julija. »Zaradi ukrepov, ki so veljali že poleti, in zaprtih meja smo morali odpovedati tudi letošnji Mednarodni otroški pevski festival Brežice,« še dodaja. Kljub temu je zelo aktivna, saj je kot profesorica glasbe zaposlena v glasbeni šoli Litija-Šmartno in trenutno poučuje klavir na daljavo, kot članica strokovne žirije sodeluje na raznih mednarodnih otroških pevskih on-line festivalih, skoraj ves prosti čas pa posveča ustvarjanju. »Tega časa mi sicer v normalnih razmerah vedno primanjkuje, sedaj ga imam pa končno dovolj. Zato veliko časa preživim v domačem studiu in ustvarjam glasbo zase in za druge. Čeprav sem na trenutke zaradi strahu pred okužbo tudi sama v kakšnem krču, imam precej ustvarjalno fazo. Svoja čustva mogoče zdaj še lažje vlivam v glasbo. Trenutno pripravljam čustveno balado, ki poje o hvaležnosti in vrednosti življenja, ki smo se je mogoče šele v teh časih začeli prav zavedati. Sicer nastope v živo zelo pogrešam, saj je ravno publika tista, ki me polni in mi daje energijo za nadaljnje ustvarjanje. Pa vendar sem se nekako navadila na bolj umirjen urnik, brez norenja in prevoženih tisočev kilometrov na teden. Imam srečo, da ne živim zgolj od nastopov, sicer bi bilo pa res življenje prestresno,« pravi.

Dodaja, da sočustvuje z vsemi zdravstvenimi delavci,  bolnimi in vsemi, ki zaradi izgube službe v teh dneh doživljajo res stresne trenutke. Glede prihodnosti glasbe pa: »Glasba bo še živela, saj mislim, da igra pomembno vlogo v življenju vseh ljudi in zato srčno upam, da bomo lahko kmalu z njo spet v živo sproščali poslušalce. Strpno, odgovorno in predvsem sočutno pa  se moramo obnašati prav vsi, da to obdobje čimprej prebrodimo.«

Tudi to 'inventuro' bomo preživeli

Robert Petan

Robert Petan

Kantavtor Robert Petan, ki je junija na gradu Rajhenburg navdušil s prvim samostojnim koncertom, nato pa je med drugim nastopil tudi v nizu koncertov DŠB na brežiškem grajskem dvorišču, pravi da je letošnje leto »kot tisto zaodrje po koncu dobre zabave, ko se vsi, od natakarjev do glasbenikov in gostiteljev, po vsem pospravljanju usedejo in pustijo, da prazne mize povejo svoje. Kaj je res uspelo, kdo je presenetil, katera pesem je bila pesem večera in podobne bilance.« Sicer pa je prepričan, da bomo tudi to 'inventuro' preživeli, »magari na neposrečeno poimenovani pozitivni nuli«. Do takrat pa 'glancamo bištek', vadimo tiste pesmi, ki smo jih res zaigrali malo na poprek, in se malo naspimo. 'Muzičarji' in 'kelneraj' mislijo na vse, tudi na vas. Posebej na vas.« Veseli december bo, kot ugotavlja, očitno malo manj prazničen, a nič zato.

P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam