Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski glasbeniki v času epidemije: Kontradikshn, ansambel Potep in Posavski veseljaki

Objavljeno: Sobota, 28.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Razmišljanja posavskih glasbenikov o njihovem delu v času epidemije zaključujemo s tremi zasedbami: krškimi elektro rockerji Kontradikshn ter narodnozabavnima ansambloma Potep in Posavski veseljaki.

Vpeti so v snemanje novega albuma

Kontradikshn_Warszawa
Krška elektro rock Kontradikshn je tudi v tem koronskem času kar se da dejavna. »Seveda nas je lockdown marca, tako kot celotno glasbeno industrijo, precej vrgel iz tira. Vrstile so se odpovedi koncertov, oteženo je bilo tudi dobivanje na vajah in skupno ustvarjanje, saj prihajamo iz različnih občin. Ko se je nekako pokazalo, da bodo epidemija ter z njo povezani ukrepi z nami ostali še kar nekaj časa, smo našo energijo v večji meri preusmerili v delo na našem prihajajočem albumu, tako da bi lahko rekli, da smo nekako potegnili najbolje iz situacije in se kot marsikateri avtor posvetili ustvarjanju in izdelavi novega materiala,« pravijo Petar Stojanović, Matej Plešej in Anže Kump. Kljub ukrepom na področju javnih prireditev so v poletnem času vendarle uspeli izpeljati nekaj koncertov (v Šumici pri Mladinskem centru Krško, v Mladinskem centru Celje in koncert na Mostovni v Novi Gorici), kar jih je vsaj malo rešilo pred finančno krizo. Zdaj so popolnoma vpeti v produkcijo in snemanje novega albuma, ki bo izšel v prihodnjem letu. »Na albumu napovedujemo vsaj deset novih pesmi in tudi nekaj zanimivih gostov, ki pa jih še ne bi želeli razkriti. Upamo si tudi napovedati, da bo album zopet udaril proti toku slovenskega alternativno-elektronskega podzemlja; prinesel bo svežo pomlad – elektronsko pomlad!« sporočajo.

Sicer pa v skupini z zaskrbljenostjo spremljajo aktualne razmere v glasbeni industriji, tako v Sloveniji kot širše. »Vemo, da bo rahljanje ukrepov potekalo počasi, da smo še daleč, ko bomo lahko znova v večji gruči tik pod odrom spremljali in podpirali svoje najljubše bende in glasbenike. V populaciji bo verjetno tudi po epidemiji prisoten določen strah, zato ne pričakujemo, da bodo ljudje množično 'navalili' na javne dogodke. Skrbi nas za vse odlične klube, ki z dolgoletno tradicijo ustvarjajo pogoje za ohranjanje in razvoj alternativne kulture, ki so po večini v manjših prostorih in tudi z razrahljanimi ukrepi težko zagotovijo vse NIJZ standarde za izvedbo.«

Glasbenikom je onemogočen dohodek

Ansambel Potep
Tudi člani ansambla Potep, ki ima sedež na Velikem Trnu, a se štejejo za Sevničane, so občutili letošnjo krizo oziroma situacijo, ko se je družabno življenje omejilo. »Ni več zasebnih praznovanj, veselic in podobnih dogodkov, kjer smo se družili in širili dobro voljo, predvsem pa kvalitetno domačo glasbo med ljudi. Imeli smo kar nekaj rezerviranih nastopov, ki pa so bili zaradi virusa in omejitev druženja odpovedani,« nam je sporočil član ansambla Denis Kozinc (poleg njega ga sestavljajo še Boštjan in Damjan Povše ter Robert Novšak). Kakšne posledice bo imela letošnja epidemija na glasbeno industrijo, pravi Kozinc, žal ne moremo vedeti. »Lahko predvidevamo, da bodo kakšni izvajalci oziroma skupine prenehale z delovanjem, kajti to jim je praktično edini vir dohodka, ki pa jim je v trenutnih razmerah onemogočen. Ostati moramo pozitivni in se držati pravil, da bomo čimprej zaživeli na star način ob čudoviti glasbi in dobri volji,« pravi. Sicer pa v ansamblu tudi v tem času ne počivajo, pač pa ustvarjajo nove projekte in nove skladbe ter že komaj čakajo, da jih bodo lahko predstavili svojemu občinstvu.

V vsaki stvari je nekaj dobrega

Posavski veseljaki
Ansambel Posavski veseljaki sestavljajo Jernej Cvek, Anja Borovinšek, Dejan Novak in Boštjan Podgoršek, ki prihajajo iz Koprivnice, Brestanice in Studenca. Potem ko so v lanskem letu poslušalcem predstavili dve novi avtorski polki, je bilo letošnje leto tudi zanje posebno obdobje. »V začetku leta smo beležili obetaven porast rezervacij nastopov v primerjavi s preteklim letom, kar smo pripisovali predvsem uspešno izpeljanemu projektu za skladbo Pijte modro (frankinjo). To smo vzeli tudi kot potrditev, da so se ure vaj, priprav, odrekanj in vsega, kar takšen obširen projekt potegne za seboj, obrestovale. Potem pa je prišel 'črni' mesec – marec … Žal je situacija nanesla tako, da smo od marca naprej, kot večina glasbenikov, ostali brez večjega deleža nastopov. Nekaj jih je bilo sicer prestavljenih na poletni čas, ko se je stanje malo umirilo in hvaležni smo, da smo lahko bili del le-teh,« so nam povedali. Za letos so si sicer zastavili kar obširen program dela, saj so želeli obeležiti 5. obletnico delovanja ansambla. »V načrtu smo imeli javnosti predstaviti čisto novo avtorsko skladbo in se z njo prijaviti na festival narodno-zabavne glasbe, vendar smo se zaradi epidemiološkega stanja, ki je delegiral usodo festivalov, odločili, da s predstavitvijo malce počakamo,« pojasnjujejo.

Ker člani ansambla prihajamo iz dveh občin, Krško in Sevnica, so jim trenutno onemogočene vaje in skupna druženja, a na srečo nam danes socialna omrežja dopuščajo virtualna druženja, tako da so lahko vsakodnevno v stiku in na takšen način kujejo nove ideje ter načrte za prihodnost. »Kljub vsemu Posavski veseljaki poskušamo v vsaki stvari najti nekaj dobrega, veselega in pozitivnega. Prepričani smo, da se bo to neprijazno stanje kmalu umirilo in nam omogočilo, da bomo lahko še z večjo vnemo izvedli vse aktivnosti, ki smo jih predvideli za tekoče leto ter se še bolj veseli, nasmejani in predvsem hvaležni, da nam je dano biti v vaši družbi, vrnili na odre,« še sporočajo in zaključujejo z lepo mislijo: »Vsem bralcem želimo, da v teh časih ostanejo zdravi in potrpežljivi. Čeprav nam je ta čas veliko vzel, ne smemo pozabiti, da nam je hkrati tudi nekaj dal: priložnost utrjevanja dobrih medsebojnih odnosov, zaupanja in še nekaterih vrednot, na katere smo občasno že malo pozabili …«

Peter Pavlovič

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam