Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski glasbeniki v času epidemije: Trio Fakini in Toni Sotošek

Objavljeno: Torek, 17.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Tretji del prispevka o delu posavskih glasbenikov in pevcev v času letošnje epidemije in njenem vplivu na prihodnost sveta glasbe posvečamo narodnozabavni glasbi. K sodelovanju smo povabili mlad ansambel iz brežiške občine Trio Fakini in izkušenega krškega harmonikarja Tonija Sotoška.

Niti vaditi ne moremo skupaj

Trio Fakini.

Trio Fakini

Pa poglejmo še v narodnozabavne vode. Trio Fakini je mlad ansambel iz brežiške občine, ki deluje od leta 2018 v zasedbi Jernej Petančič (bas kitara, trobenta), Matej Ban (harmonika, klaviature) in Daniel Škofljanc (kitara). Potem ko so lani izdali svojo prvo skladbo z naslovom Trobenta, so pred kratkim izdali hudomušno in malce nagajivo skladbico z naslovom Fakin, ki jih, kot pravijo, »kot mlade fakine najbolje opiše«. Pisec besedila je kitarist Daniel Škofljanc, uglasbil pa jo je Bojan Lugarič. »Nastopamo povsod, kamor nas povabijo. Vsak nov nastop je izziv, zadovoljstvo poslušalcev pa je potrdilo za dobro opravljeno glasbeno poslanstvo.« Tudi njim je letos odpadlo veliko 'špilov', vključno s poročnimi slavji, ki muzikantom običajno prinašajo veliko priložnosti. »Med prvo epidemijo so bili skoraj vsi 'špili' odpovedani, na srečo smo jih, ko se je stanje malo umirilo, nekaj vseeno dobili, ampak to ni skoraj nič. Zdaj med drugim valom epidemije pa imamo vse odpovedano ... Na žalost ne vemo, kam nas bo to pripeljalo, ker je toliko glasbenikov ostalo brez nastopov ...« so nam povedali fantje in potožili še, da zaradi zaprtja občinskih meja ne morejo niti vaditi skupaj. »Upajmo, da bo kmalu bolje in da glasba v Sloveniji spet zaživi, kot mora!«
 
Naučili smo se skromnosti

Toni Sotošek (2)

Toni Sotošek

Tudi krški harmonikar Toni Sotošek ugotavlja, da je glasbo in vse dogajanje, povezano z njo, je novi koronavirus zelo prizadel: »Ni koncertov, ni veselic, ljudje se ne družijo, kar ni dobro. Pri nas doma se dobesedno vse vrti okoli glasbe, saj se vsi otroci glasbeno izobražujejo, pa tudi sam se z glasbo preživljam že skoraj 30 let. Z marcem se je vse precej spremenilo. Ker diatonično harmoniko poučujem na Glasbeni šoli v Novem mestu, sem poučeval tamkajšnje učence dva meseca na daljavo. To počnemo tudi sedaj, vendar je po mojem mnenju to res samo začasna rešitev. Učenje je socialni proces, osebna, intimna stvar. Z učencem je potreben stik, kontakt, sodelovanje, pogovor, pohvala ... V svoji zasebni šoli, razen izjem, na daljavo nisem poučeval,« pove izkušeni glasbenik. Tudi nastopov v tem času ni, meni, da tudi za januar 2021 načrtovanega Antonovega koncerta ne bo možno izvesti. »Me pa ljudje sprašujejo, kdaj bo kakšen dogodek, ljudje si enostavno želijo tovrstnih druženj, saj so bili navajeni obiskovati koncerte v moji organizaciji.« Kljub temu je bil kot avtor v tem obdobju precej aktiven, na temo 'korone' je nastalo kar nekaj skladb, tako sta denimo z Bojanom Lugaričem na daljavo posnela skladbo in videospot z naslovom Ga krona ta korona, naredili so posnetek od doma za oddajo Slovenski pozdrav … »Kljub vsemu sem optimist. Zaradi določenih ukrepov je korona zbližala družine, nas naučila strpnosti, skromnosti, zaradi nje je marsikdo spoznal lepote domačih krajev! Upam, da se življenje čim prej vrne na normalne tirnice, naj glasba zopet opravlja svoje poslanstvo na vseh nivojih,« zaključi priljubljeni harmonikar. 

P. P.

To je del članka, objavljenega v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje                         
 
« Nazaj na seznam